‘Wat wij heel gewoon vinden is eigenlijk heel bijzonder’

STEENBERGEN – ,,Een onvergetelijke avond waar we allemaal trots op mogen zijn en met een geweldig, warm gevoel op kunnen terugkijken,’’ besloot wethouder Petra Lepolder het officiële gedeelte van Chapeau!, dat z’n naam in alle opzichten eer aan deed. In een volle Gummaruskerk ontspon zich gisteravond daadwerkelijk, zoals beoogd, een feest van trots, (h)erkenning en verbinding. ,,Steenbergen is dan ook van ons allemaal. Hier ben je iemand en mag je zijn wie je bent,’’ stelde burgemeester Ruud van den Belt in zijn toespraak.

Hij bracht ‘hét verhaal van Steenbergen’ over het voetlicht, voortgekomen uit het traject dat de gemeente aflegde om uit te vogelen wat nou eigenlijk de identiteit van de inwoners van de gemeente Steenbergen is. ,,We delen hetzelfde thuis, dezelfde liefde voor deze plek, waar we rust en ruimte vinden, genieten van de gezelligheid, waar we elkaar tegenkomen, gedag zeggen en een praatje maken, en niet wegduiken voor problemen, maar samen de schouders eronder zetten,’’ aldus Van den Belt, die zijn woorden kracht bij zette met een korte filmpresentatie.

'Bescheidenheid inruilen voor gevoel van trots, en vieren dat we hier wonen en leven'

,,Iemand noemde ons Bourgondische Brabanders met Zeeuwse nuchterheid. Dat laatste brengt een bescheidenheid met zich mee, die we wat mij betreft, in ieder geval voor één avond, mogen inruilen voor een gevoel van trots. Want wat wij hier misschien heel gewoon vinden, is eigenlijk heel bijzonder. Daarom zeggen we Chapeau, goed gedaan, en vieren we met elkaar dat we hier wonen en leven.’’

Pluimwinnaars ook symbool voor iedereen die zich inzet t.b.v. onze samenleving

Zijn woorden misten hun uitwerking zeker niet op het publiek, dat van het eerste tot het laatste moment sowieso in een opperbeste stemming verkeerde, en genoot van het gevarieerde programma, met als hoogtepunten onder meer de presentaties van alle kernen, die elk op hun eigen manier lieten zien waar ze voor staan.

Daarnaast was er natuurlijk ruimschoots aandacht voor de vijftien personen en groepen die in het zonnetje werden gezet en met een pluim, die zij ontvingen uit naam van heel de gemeenschap. Zij kregen niet alleen de erkenning die zij verdienen, maar stonden ook symbool voor alle inwoners die zich inzetten voor onze samenleving en het welzijn van hun plaatsgenoten.

'Mooi dat mensen die anders achter de blikvangers staan nu zelf op de voorgrond mogen treden'

Bij de uitreiking door de wethouders Cors Zijlmans, Marijke Vos en Cor van Geel werden achtereenvolgens de bekende Steenbergenaren Koos Moerenhout, Nasrdin Dchar en Pieter Hoff betrokken. Ook de oud-profrenner, de succesvolle acteur en de bedenker van de onlangs tot Nationaal Icoon uitgeroepen Growbox toonden zich enthousiast over de gedachte achter Chapeau! en spraken hun waardering uit voor de prestaties van de winnaars. ,,Mooi dat mensen die normaal gesproken achter de blikvangers staan nu zelf op de voorgrond mogen treden,’’ opperde Moerenhout bijvoorbeeld.

Het publiek stak zijn waardering voor de winnaars al evenmin onder stoelen of banken, zo bleek telkens weer uit het applaus dat opklonk in de kerk, bij de huldiging van Toos van der Linden, FC Lattentrappers, Simon van Nispen, de vrijwilligers van de begraafplaats in Steenbergen, Gory en Mieke de Keijzer, Corrie Nieuwkoop, het team van zwembad De Meermin, de K-Street Jazzband, Jo Wezenbeek, Stichting Ontspanning Voor Welberg, Kees van Dijk, de Vrienden van Aquadintel, Henri Karremans, Stichting (Missie) Fancy Fair Nieuw-Vossemeer en, last but not least, Kees en Bertha Schrauwen.

Om duidelijk te maken dat iedereen een pluim verdiend voor zijn of haar betrokkenheid, en Chapeau ook na gisteravond voort te laten leven, kregen alle gasten een mooie pauwenveer mee naar huis.

Wie Chapeau! heeft gemist of het hele programma nog eens terug wil kijken, kan morgenmiddag vanaf 13.00 uur afstemmen op SLOS TV. De uitzending wordt tot en met maandagmorgen voortdurend vertoond.

Foto's John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl