“Wat vind ik er nou van?” première bij Myra Ceti

STEENBERGEN – Vrijdagavond lag bij Myra Ceti de rode loper uit voor Steenbergse jongeren die een rol hadden in de film “Wat vind ik er nou van?”. De film gemaakt door het Jongerenwerk in de gemeente Steenbergen. Het liet jongeren aan het woord over hun beleving van alle perikelen rond het coronavirus de afgelopen periode.

Ze kwamen Myra Ceti binnen. De één voorzichtig, de ander met wat meer bravoure, en vaak samen met vader of moeder. De jongeren tussen 10 en 19 jaar waren toch nog wel onzeker over hun aandeel in de film “Wat vind ik er nou van?”. Over de rode loper uiteraard. Want dat hoort bij een première. Voorzien van een drankje namen ze, keurig 2 personen per tafeltje, plaats. De avond begon met twee filmpjes, van Jessy van Hooydonck en Sieb van Zantvliet. Jongerenwerkers die beiden vanwege corona gerelateerde klachten helaas niet aanwezig konden zijn. “Mark Rutte daagde ons tijdens een persconferentie uit met zijn vraag ‘Wat heb je als jongere nodig?’” vertelde Dagmar Meyvis over het idee achter de film. “We gingen op zoek naar mogelijkheden, keken niet naar de onmogelijkheden. We hebben een aantal jongeren uit de hele gemeente aan het woord gelaten. José Mens heeft de film gemaakt en gemonteerd. Wij zijn er ontzettend blij mee!” Wethouder Esther Prent was ook erg benieuwd. “Hoe beleef je als jongere een Lock down? Waar zit je mee? Hoe kunnen wij als gemeente van dienst zijn?” Een aantal vragen waarop ze, samen met burgemeester Ruud van den Belt, na afloop van de film, een antwoord hoopte te krijgen.

‘Praat mét ons, niet over ons’

De film draait om een groep jongeren uit de hele gemeente van 10 tot en met 18 jaar. Ze krijgen allemaal dezelfde vragen voorgeschoteld. Natuurlijk was de eerste vraag wat ze van Corona vonden. Antwoorden als ‘lastig, mijn hele sociale leven viel weg’ en ‘gewoon ruk’ gaven een duidelijk beeld hoe de jeugd zich voelde. Ze vertelden open en spontaan over hun emoties en gaven een duidelijk beeld van hoe zij de afgelopen periode beleefd hebben. Wat opviel was dat ze zich zeker bewust zijn van de gevaren van het virus voor ‘de oudjes’, maar zelf niet zoveel angst hebben voor besmetting. “Eerst konden alleen ouderen ziek worden, maar moesten we allemaal thuisblijven. Later mochten we weer naar school, maar moesten we vanaf 18 jaar 1,5 meter afstand bewaren. Maar wat dan als ik 17 jaar ben en mijn vriendin is 18, moeten we dan wel of geen afstand bewaren?” Lastige vragen, die niet gemakkelijk te beantwoorden zijn, maar waar de jongeren zeker wél over nadenken. Waar de jongeren óók over nadenken is de toekomst. “Praat mét ons, niet over ons! Als er wéér een golf komt stel dan een avondklok in. Dat is duidelijk voor ons. Denk vooruit!” Een tweede Lock down? “Ja daaaag!” klinkt het spontaan uit de zaal. De jongeren hebben wel één tip die voor iedereen van groot belang is “Maak er het beste van, dan komt het wel goed”. Na afloop van de film wilden de jongeren best napraten, maar niet voor de hele zaal. Gewoon één op één in de foyer, informeel. “Wat vind ik er nou van” is voor iedereen te zien op https://vimeo.com/45969502.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl