‘Warm welkom’ voor minister

STEENBERGEN – ‘Steenbergen is de lul’ zal de niet mis te verstane boodschap zijn die door enkele omwonenden van de A4 wordt overgebracht aan minister Melanie Schultz van Haegen, die donderdag op bezoek komt voor de officiële oplevering van de snelweg.

Zij kan op een ‘warm welkom’ rekenen, zo kondigen Paul van Nieuwenhuyzen, Vladimir Hornicek van de Stoofdijk en Peter van der Wijk van de Kruislandsedijk alvast aan. Het drietal heeft zowel grote houten protest-penis als de mega-stoel van kunstenaar Peter de Koning van stal gehaald, om ervoor te zorgen dat Steenbergen voorgoed op het netvlies van de minister blijft.

'Eén groot fraudeverhaal'

De bewoners vinden dat zij, in navolging van Rijkswaterstaat en de Gemeente Steenbergen, respectloos omgaat met hun belangen. Schultz liet eind vorige week weten dat er niets meer valt te doen aan de licht- en geluidsoverlast van de A4, waarop zij was aangesproken door de raad. ,,Niemand neemt ons serieus, terwijl wij in een onleefbare situatie zitten, het is hier gewoon niet te harden,’’ stelt Peter van der Wijk. ,,De A4 om Steenbergen is één groot fraudeverhaal geworden,’’ vult Paul van Nieuwenhuyzen aan.

,,Als Rijkswaterstaat zich, zoals de minister beweert, aan de wet- en regelgeving heeft gehouden, nou dan is de Islamitische Staat met een humanitaire missie bezig hoor! Hoogste tijd dat de politiek een einde gaat maken aan dergelijke praktijken van de overheid.’’

'Poten worden onder je stoel vandaan gezaagd'

De metershoge fallus komt op een aanhangwagen op één van de invalswegen te staan. ,,De minister moet het karretje maar achter haar bedrijfsauto pikken en meenemen naar Den Haag, misschien kunnen ze ’m daar op een vlonder in de hofvijver zetten,’’ oppert Hornicek.

De kolossale stoel wordt pal tegen de snelweg aan geplaatst, in de achtertuin van Peter van der Wijk, die daar al sinds de openstelling van de A4 twee opvallende raketten heeft staan met een protestspandoek ertussen. ,,Daar ga ik nog een nieuw spandoek ophangen en met de stoel wil ik aangeven dat ze de poten onder je stoel vandaan zagen bij Rijkswaterstaat. En als je erop zou klimmen, had je voorheen uitzicht over het mooiste plekje van Steenbergen, dat nu het onveiligste plekje is geworden. Ik heb tot nu toe geprobeerd om het netjes te houden, maar het lijkt noodzakelijk om de zaak harder aan te gaan pakken.’’

Bijeenkomst voor genodigden

De oplevering van de A4, alsook de overdracht van de N259 (Dinteloord-Klutsdorp) aan de gemeente Steenbergen, voltrekt zich donderdag eind van de ochtend in de beslotenheid van het oude stadhuis, waar minister Schultz en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant het officiële gedeelte voor hun rekening nemen, samen met de burgemeesters van Steenbergen en Bergen op Zoom. Tot de genodigden behoren verder o.a. raadsleden en dijkgraaf Carla Moonen van Waterschap Brabantse Delta.