‘Waogentjes kijke’, plezier voor jong en oud

KRUISLAND – De zaterdag na carnaval staat bij steeds meer mensen op de kalender. Want dan is het ‘Waogentjes kijke’ bij zaal Koch in Kruisland. Georganiseerd door BC de Begienurs is het evenement in enkele jaren uitgegroeid tot een feest voor jong en oud.

Ze maken er een soort van wedstrijd van

Vanaf vrijdag waren ze al druk bezig met opbouwen, de leden van de Begienurs. Want ze zorgen overal zelf voor. “Wie zijn wagen hier tentoonstelt, hoeft niks zelf te doen” legt voorzitter Henk van Loon van de bouwclub uit. “Wij bouwen de wagens hier op. Er staat het hele weekend een hijskraan gereed, en we zorgen dat alle wagens voldoende stroom hebben. Dat is ook wel nodig, want elk jaar worden er meer wagens van verlichting voorzien.” Dit jaar staat de gehele top 3 van de lichtjesoptocht in Standdaarbuiten opgesteld. Maar ook wagens die in andere optochten meereden hebben speciaal voor het ‘Waogentjes kijke’ lichtslangen op hun wagen gemonteerd. Henk is daar eigenlijk best trots op. “Ze doen allemaal hun best om hun wagen zo aantrekkelijk mogelijk voor het publiek te maken. De Brakkies, Kids en Uileballekes hebben zelfs hun show aangepast. Het belooft een spektakel te worden” glundert Henk.

De kinderen vermaken zich met een speurtocht

Hoewel de verlichtte wagens in het donker het best tot hun recht komen is het ’s middags ook al aardig druk op het terrein. Tussen de 20 wagens lopen kinderen met formulieren in het rond. Ze zijn bezig met een speurtocht. Alle deelnemers is verzocht tijdens het bouwen een foto in te sturen met een deel van hun wagen. Aan de kinderen de taak uit te zoeken welke wagen bij welk nummer hoort. “We hopen op deze manier de jeugd al vroeg enthousiast te maken” zegt Henk. “Niet dat we daar in Kruisland over te klagen hebben. Want we zijn maar wat trots op jeugdbouwclubs als bijvoorbeeld de Polderbende en de Smurfen. Dat moet je als grote bouwclub koesteren.”

Wat een show!

Als het buiten donker wordt vult de omgeving zich langzaam maar zeker met geparkeerde auto’s. Op het terrein vergaapt het publiek zich aan alle wagens. Niet in het minst de leden van de Begienurs zelf. “Wat is het mooi he” verzucht bouwpastoor Niels. “Hier kan ik naar blijven kijken.”

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl