Wandelen langs de grindpaden in de omgeving

NIEUW-VOSSEMEER – Onlangs deed de Steenbergse Courant een oproep aan alle lezers. ‘Heeft u een mooie wandelroute, deel deze dan met ons.’ Aan deze oproep gaven Jan en Riet Bosters uit Nieuw-Vossemeer gehoor. Aangespoord door de verhalen van hun moeders zijn zij jaren geleden al voor het eerst op pad gegaan. Een van hun aanbevolen wandelingen is in de Steenbergse Courant van vrijdag 7 mei gepubliceerd.

Je ziet ze tegenwoordig overal, mensen die recentelijk de wandelschoenen hebben aangetrokken en door de bossen en velden trekken. Dit geldt niet voor Riet en Jan, zij werden jaren geleden al geïnspireerd door hun moeders. “Ons moeder woonde in Heense Molen” vertelt Riet. “Ze liep dagelijks door het veld en over de zandpaden naar school in Nieuw-Vossemeer.”
“Op haar klompjes” vult Jan aan. “Wij komen van Notendaal, dus ook mijn moeder moest te voet naar school. De verhalen die onze moeders vertelden maakten ons nieuwsgierig, en zo zijn wij begonnen met wandelen.” 

‘In Italië, Oostenrijk, Frankrijk, overal zijn mooie wandelroutes’

De wandelingen van de familie Bosters beperken zich niet alleen tot de regio. Riet en Jan hebben zo wat heel Zuid-Europa aangedaan. Eerst samen en later gingen ook de kinderen mee op wandelvakantie. De foto’s aan de muur zijn mooie herinneringen aan die tijd.

“Kijk eens” zegt Jan. “Hier zitten we op een gletsjer.”  “Het is fascinerend dat je eigenlijk op bewegend water zit” valt Riet hem bij. Het echtpaar schuwt een flinke wandeling niet. Wandelingen in de bergen, tot wel 3000 meter hoogte, ze draaien hun hand er niet voor om. Nu met alle reisbeperkingen wandelen ze in Nederland. Vaak in Oost-Brabant, waar de omgeving weer zoveel anders is dan hier.

‘Nergens is het zo mooi als hier’

Hoewel Jan en Riet hun hele leven al in de omgeving van Nieuw-Vossemeer wonen raken ze niet uitgekeken. Dagelijks lopen ze, het liefst over de zand – en grindpaden die de omgeving rijk is. “Het verveelt nooit” legt Riet uit. “De seizoenen zorgen steeds voor een ander plaatje. Als je goed kijkt zie je allerlei soorten wild. En de paarden onderweg, ja die moeten we altijd even begroeten.”

Jan weet heel veel over de historie van Nieuw-Vossemeer en de omgeving. Bij zijn activiteiten voor de Heemkundekring komt dat vaak van pas.

Aan inspiratie voor wandelingen hebben Jan en Riet Bosters ook geen gebrek. Jan heeft zijn medewerking verleend aan een groot aantal wandelroutes in de gemeente Steenbergen. Vooral ‘In de boezem van de Eendracht’ is een veel gewandelde route.  En de route ‘Langs de bollen van Van Boven’ zoals in de Courant van 7 mei is eveneens een aanrader. Deze wandeling wordt beschreven door Tineke Feskens en is geïllustreerd met foto’s van Jan de Langen.

Heeft u ook een favoriete wandeling, mail dan naar redactie@steenbergsecourant.nl .