Wagen(tje) kijken bij de Vlaojestaampers

WELBERG – De presentatie van de wagen van BC de Vlaojestaampers betekent voor velen hét begin van het carnaval. De schuur naast de bouwplek wordt omgetoverd tot leuttent en de wagen mag door iedereen bewonderd worden. Bouwclubs uit de hele regio komen een kijkje nemen. Zien waartegen ze het moeten opnemen.

Zodra de zomervakantie voorbij is beginnen de bouwers van de Vlaojestaampers. Het ontwerp, gemaakt door Koen Cuelenaere, wordt uitgewerkt en het vormen kan beginnen. De Vlaojestaampers werken grotendeels op traditionele wijze: met betonmatten en papier-maché. “Soms met schuimrubber en piepschuim” licht Koen toe. Met een groep van ongeveer 30 personen werken ze wekelijks aan de wagen. In het begin alleen in het weekeinde, maar naarmate het carnaval dichterbij komt bijna dagelijks. Elk vrij uurtje zijn ze op de bouwplek te vinden, druk bezig, of heel even in de eigen kantine, voor een bakje koffie of zo.

De Prijsvechters gaan voor goud!

De wagen staat voor de gelegenheid opgesteld in de schuur, twee schuren in dit geval. De Vlaojestaampers bouwen groot, erg groot. Met de presentatie van hun wagen willen de Vlaojestaampers de concurrentie laten zien waar ze mee bezig zijn. “Een beet0je uitdagen. Hopen dat ze onder de indruk zijn” lacht Koen. “Maar vooral samen een gezellig feestje bouwen, want tijdens het carnaval hebben we daar weinig tijd voor als bouwclub. Wij rijden zelf in 4 optochten mee, dus ja, dan blijft er weinig gelegenheid over om elkaars wagens te bewonderen” Als om half negen het feest begint loopt de schuur meteen vol. Ze hebben er allemaal zin in, de échte carnavalsliefhebbers. De tap loopt rijkelijk en bijna alle lokale dweilbands geven een optreden. Rond het ontwerp van de wagen verdringen zich andere bouwers. Ze zijn, vaak stiekem, bijzonder onder de indruk van het ontwerp. American footbalspelers gehuld in rood of blauw tenue vechten om de prijzen. Het rode, blije team vertegenwoordigt de Vlaojestaampers. Het blauwe team, alle concurrerende bouwclubs. Zij kijken niet zo blij, want ze verliezen van het rode team. Op de wagen prijken in de bekers de afbeeldingen van winnaars van eerdere jaren, een sportieve eer aan deze bouwclubs. De afwerking is geweldig. Schoenveters die loshangen, de oren van de bekers, de helmen, alles klopt. Tijdens de optochten lijkt het of de spelers door de straat aangerend komen, vooraf gegaan door 30 cheerleaders. De bewegingen en muziek blijven nog geheim. “Wie de wagen in vol ornaat wil zien moet naar één van de optochten komen kijken waaraan we meedoen” nodigt Koen Cuelenaere iedereen uit. “We rijden mee in De Heen, Halsteren, Roosendaal en Bergen op zoom.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl