‘Waarom krijgen wij géén ontheffing voor ons café?’

STEENBERGEN – ,,Waarom krijgt Hotel Aarden wel een ontheffing om met carnaval open te zijn en wij niet?’’, vragen Patrick en Mariëlle Dam zich vol onbegrip af. De eigenaren van café-zaal De Joosse proberen al maanden een vergunning te krijgen om Studio 54 op de Markt te heropenen onder de nieuwe naam ’t Hoekje. Voorlopig zonder resultaat.

,,De gemeente meet hier duidelijk met twee maten,’’ stelt Patrick Dam, die alvast juridische stappen aankondigt. ,,Wij hebben al ruim tien jaar een horecazaak, waar de SKS tal van grote carnavalsactiviteiten organiseert en bijvoorbeeld ook de Kleine Tour haar thuisbasis heeft. Ondanks alles wat wij voor de gemeenschap doen, moeten we blijkbaar toch weer door heel de landelijke Bibob-procedure. De gemeente houdt ons al sinds november aan het lijntje,’’ aldus Dam.

‘Ons wordt op deze manier een goede start ontnomen’

Toen hij vernam dat aan de nieuwe uitbaters van Hotel Aarden een ontheffing is verleend op de drank- en horecavergunning, probeerde hij het ook over die boeg te gooien. Zonder succes. ,,Van de betreffende ambtenaar heb ik begrepen dat de burgemeester gewoon niet wil dat Markt 20 open gaat. En dat we het een niet met het ander mogen vergelijken, maar het komt wel op hetzelfde neer. Dus het gaat er kennelijk niet om wie je bent, maar wie je kent.’’

Hun plannen voor ’t Hoekje blijven hoe dan ook bestaan. ,,Maar er wordt ons op deze manier een goede start ontnomen; daar gaan we na carnaval absoluut juridische stappen tegen deze handelwijze ondernemen. De burgemeester zei bij zijn aantreden ‘we kijken niet meer achterom, maar vooruit’. In de praktijk werkt het helaas niet zo en daar zijn wij de dupe van. Dit wordt ons gewoon niet gegund.’’

Bar werd gesloten na drugsvondst in kantine

Bij de gemeente was vanmiddag niemand voor inhoudelijk commentaar op deze kwestie bereikbaar. Via één van zijn woordvoersters kon burgemeester Van den Belt slechts bevestigen dat de voormalige ‘Studio’ deze carnaval in ieder geval niet open zal gaan.

Het bewuste pand werd, wat het horecagedeelte op de benedenverdieping betreft, afgelopen zomer gesloten, kort nadat de uitbater was gearresteerd in verband met de vondst van harddrugs in de kantine van het Steenbergse sportpark, waarvan hij toen net het beheer had overgenomen. De exploitant zat hiervoor maandenlang in voorarrest en moet vanwege deze zaak eind maart nog voor de rechter verschijnen.

Dat alles staat wat Patrick en Marielle Dam betreft helemaal los van het feit dat zij Markt 20 willen gaan huren en er bar-café 't Hoekje in willen vestigen.