zondag 2 november 2014, 19:20

Waardige en onvergetelijke herdenking van 70 jaar bevrijding

STEENBERGEN – Boven alles en iedereen verdienen de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg en het Steenbergse mannenkoor ABS een groot compliment en veel waardering voor de even waardige als onvergetelijke herdenking van 70 jaar bevrijding zoals die vandaag heeft plaatsgevonden.

Burgemeester Joseph Vos bedankte degenen die zich zo nadrukkelijk hebben ingezet  voor de herdenkingsactiviteiten ook niet voor niets bij herhaling voor hun vrijwillige inspanningen.

Op de ‘bevrijdingsdag’, die heel toepasselijk samenviel met Allerzielen, werd gisteren alvast een voorschotje genomen in De Vaert, waar op uitnodiging van heemkundekring De Steenen Kamer zowel de Welbergse geschiedschrijver Robert Catsburg als de oud-Steenbergenaren historicus Frans van Eekelen en professor Martien de Jong het meer dan honderdkoppige publiek wisten te boeien met hun vertellingen.

Stirling-boom

Vanmiddag begon het programma met de officiële aanplant van de Canadese esdoorn en de onthulling van het bijhorende informatiebordje aan de Corneliusstraat. Dat gebeurde door burgemeester Joseph Vos en Sandy O-Grady-Stirling, schenkster van de boom en dochter van een Canadese majoor die bij de bevrijding van Welberg gevangen werd genomen en nooit meer thuis zou komen.

Klok geluid en klaprozenzaad uitgedeeld, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers

Aansluitend was het een drukte van belang bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg. Vooral het oplezen van de namen van de vele burgerslachtoffers en gesneuvelde Canadese militairen maakte diepe indruk op de vele aanwezigen, onder wie een imposante Canadese delegatie. Tot slot werden zoals gebruikelijk kransen gelegd en de klok geluid, ter nagedachtenis aan allen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Om die herinnering voor altijd levend te houden, deelde de organisatie klaprozenzaad uit. Klaprozen zijn het universele symbool voor oorlogsslachtoffers en als het aan de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg ligt, ontstaat er voortaan elk voorjaar een ‘roze zee’ in heel onze omgeving.

Plaquettes in het gemeentehuis

Derde ‘halteplaats’ van de bijzondere herdenkingsdag was het gemeentehuis, voor de onthulling van de originele koperen naamplaten van het monument aan de Canadezenweg, die na de diefstal van de klok uit voorzorg naar de Corneliuskerk verhuisden. Nu die binnenkort dicht gaat, hebben de plaquettes een definitieve plek gekregen in de hal van het gemeentehuis.

Corneliuskerk stroomt vol voor bevrijdingsconcert

In de Cornelisukerk genoten vele honderden belangstellenden tenslotte van het eerste Bevrijdingsconcert van ABS, m.m.v. harmonie Amicitia, dat dankzij liedjes Lili Marleen, Land of Hope and Glory, Daar zijn de appeltjes van Oranje weer, een medley van de Andrew Sisters en Trees heeft een Canadees voorwaar een (meezing)feest van herkenning mocht heten.

Leden van toneelvereniging Tavenu droegen herinneringen aan de oorlog en de bevrijding van plaatsgenoten voor en van het vroegere schoolhoofd Jan Baartmans was een geluidsopname te horen, of beter gezegd een ooggetuigeverslag van de gruwelijke moord op kapelaan Kock. De bezoekers waren merkbaar onder de indruk van dit relaas en sowieso enthousiast over het gehele concert, dat door iedereen uit volle borst werd afgesloten met het Wilhelmus.

Uit de Steenbergse Courant