VVD wil debat over blunder vergunning jaarmarkt

STEENBERGEN – Het niet doorgaan van de Steenbergse jaarmarkt vanwege een te laat verstrekte vergunning door de gemeente is reden voor de VVD-fractie om een debat aan te kondigen. Andere partijen zoals CDA en PvdA hadden al eerder kritische vragen gesteld aan het college nadat vlak voor de jaarmarkt bleek dat de gemeente de vergunning niet op tijd had verstrekt. Die was door het jaarmarktcomité al in mei aangevraagd. Gevolg was dat er afgelopen weekend alleen een ‘Summersale’ kon worden georganiseerd.

Wethouder Wilma Baartmans was al eerder door het stof gegaan, maar kwam woensdagavond in de oordeelvormende vergadering ook met een uitgebreide toelichting. Voor de VVD is dat echter niet genoeg. Op 30 september willen ze het onderwerp bespreken in de raad en daarna bepalen “welke politieke gevolgen wij voor ons zien”.  VVD-raadslid Theo van Es wilde van de wethouder weten of zij ook van mening is dat er op het gemeentehuis structureel iets niet op orde is in het proces van vergunning verstrekking. De PvdA omschreef dit in haar artikel 40 vragen als “Wat is er aan de hand op het gemeentehuis?”

Wie is verantwoordelijk voor wat?

“Ik vind ook dat het te vaak mis gaat, en daarom heb ik als eerste stap een feitenanalyse gemaakt. Dat wij er ook niet blij mee zijn lijkt me duidelijk, maar het belangrijkste is hoe we het gaan verbeteren. Ten eerste moet binnen de organisatie helder worden wie verantwoordelijk is voor wat. Ook moeten we bijvoorbeeld betere afspraken maken met organisatoren over wat er wel en niet mogelijk is. We proberen namelijk altijd mee te bewegen met initiatiefnemers om juist te kijken wat wel kan”, zei Baartmans. Voor Van Es gaf dat eerste punt juist aan dat het proces niet goed verankerd is. 

“Organisatie verwijt ons niets”

Wethouder Baartmans kon verder melden dat er nog een afspraak is gemaakt om met ONS Steenbergen en het jaarmarktcomité rond de tafel te zitten. “Overigens verwijten ze ons niks. Ze zijn blij en tevreden met hoe de Summersale is verlopen.”

Foto: Een plaatje uit het archief want er was dit jaar opnieuw geen jaarmarkt. Volgens de gemeente zorgen de telkens veranderende regels vanuit de Rijksoverheid dat er onduidelijkheid en extra werkdruk is rondom evenementen.

Door: Nicole van de Donk