VVD-raadslid Nicky Broos houdt het voor gezien

STEENBERGEN/KRUISLAND – VVD’er Nicky Broos heeft bij burgemeester Joseph Vos zijn ontslag ingediend als raadslid van de gemeente Steenbergen, zo heeft de Kruislander vanavond tot zijn spijt bekendgemaakt in wat dus zijn laatste raadsvergadering bleek te zijn. Broos heeft naar eigen zeggen persoonlijk en ook vooral zakelijk te veel gevolgen ondervonden van de aangifte tegen de functioneringscommissie van Saskia Bolten, waarvan hij vorig jaar deel uitmaakte, en sprak de vrees uit dat PvdA-fractieleider Willem van den Berge door zal gaan met ‘het gijzelen van de gemeente Steenbergen’.

Strafbaar feit

Van den Berge deed begin dit jaar aangifte tegen de voltallige functioneringscommissie van de per 1 juli eervol ontslagen burgemeester Bolten, omdat de leden vertrouwelijke stukken over haar functioneren zouden hebben gelekt. Na onderzoek stelde het Openbaar Ministerie onlangs met de nodige nuances vast dat er inderdaad sprake was geweest van een strafbaar feit, maar dat het gezien de bestuurlijke situatie in Steenbergen beter was om niet tot vervolging van de commissieleden over te gaan. Teneinde het proces van ‘heling en verzoening’ niet te verstoren.

Excuses

PvdA’er Willem van den Berge beraadt zich nog of hij tegen de uitspraak in beroep gaat. Hij riep de betrokkenen via de media op alsnog hun excuses te maken tegenover zowel Saskia Bolten als de burgers.

,,Als enig raadslid heb ik op 26 juni (tijdens het ‘afsluitende’ debat over de bestuurscrisis, red.) duidelijk mijn excuses gemaakt aan alle inwoners,’’ stelde Broos vanavond bij zijn toelichting op het besluit de raad te verlaten, in de overtuiging dat Van den Berge bezwaar gaat aantekenen tegen de uitspraak van het OM, waardoor de kwestie voort kan slepen.

‘Als ondernemer begrijp ik hoe het werkt'

En hoewel hij formeel nergens van beschuldigd is, ervaart Broos hiervan in zijn dagelijkse privé- en zakelijke leven te veel hinder. De Kruislander is o.a. eigenaar van Skidôme Rucphen en Indoor Skydive Roosendaal. ,,Zolang deze hetze structureel en strategisch gevoed blijft, wordt mijn naam steeds weer in combinatie gebracht met een gepleegd strafbaar feit. Dat dit zogenaamde misdrijf geen enkele relatie heeft met mijn bedrijven en dat het OM de zaak seponeert: het doet er niets aan af voor mijn zakenpartners, die zich dan afvragen of zij wel met mij in zee moeten gaan. Als ondernemer begrijp ik hoe het werkt.’’

Wie de zetel van de VVD in de gemeenteraad overneemt van Broos, is nog niet bekend. Eerstvolgende kandidaat op de kieslijst was/is burgerraadslid Bart Suijkerbuijk.