VVD ‘bijzonder negatief verrast’

STEENBERGEN – De VVD is ‘bijzonder negatief verrast’ over het opstappen van ‘haar’ raadslid Bart Suijkerbuijk, zo laat de partij middels een persbericht weten. ‘Hij had ons te kennen gegeven in februari uit de raad te treden. Mocht hij besluiten zijn zetel mee te nemen naar een andere partij, dan worden fatsoensregels naar onze mening ernstig geschonden.’

Het besluit van Suijkerbuijk om de VVD te verlaten, werd gisteravond na de raadsvergadering door hemzelf bekendgemaakt. Het raadslid gaf daarbij te kennen op korte termijn nadere mededelingen over zijn politieke toekomst te zullen doen.

Overstap naar Volkspartij?

In BNDeStem wordt vandaag gesuggereerd dat er een overstap naar de Volkspartij in de lucht zou kunnen hangen. Suijkerbuijk – vorig jaar oktober geïnstalleerd (zie foto) – laat deze optie vooralsnog in het midden. 

De VVD vindt dat de ‘afvallige’ van de kiezer eigenlijk geen persoonlijk mandaat heeft gekregen om volksvertegenwoordiger te blijven, aangezien hij bij de verkiezingen in 2014 ‘slechts 74 stemmen’ op zijn naam kreeg. Wettelijk is het echter zo geregeld, dat men op persoonlijke titel in de raad zit en zijn of haar zetel mag behouden bij het verlaten van een partij.

Meerdere gesprekken tussen fractieleden en bestuur

De VVD stelt dat de chemie tussen Suijkerbuijk en de overige fractieleden niet altijd optimaal was, maar dat er wel sprake was van ‘een open atmosfeer, waarin altijd het debat – op basis van volstrekte gelijkwaardigheid – kon worden gezocht’. Evengoed waren er de afgelopen maanden meerdere gesprekken nodig tussen diverse fractie- en bestuursleden om ‘de soms waarneembare fricties te kanaliseren’. Oftewel de plooien glad te strijken.

Volgens de VVD heeft Suijkerbuijk begin november aan de fractie en het bestuur laten weten dat hij medio februari het raadslidmaatschap neer zou leggen, omdat hij geen vertrouwen meer had in verdere samenwerking. De resterende maanden zouden worden gebruikt om in alle rust aan de nieuwe samenstelling van de fractie te kunnen werken.

Vluchtelingendebat

Ook stonden de afronding van het vluchtelingendebat en de installatie van de nieuwe burgemeester eerst nog op de rol.

Vooral de discussie over de mogelijke opvang van asielzoekers dreef een wig tussen de fractie en Suijkerbuijk, die als enige raadslid tegen het voorstel van de VVD stemde, om voor de huisvesting van 100 extra statushouders te gaan, in plaats van een AZC.

De coalitie komt getalsmatig niet in de problemen door het opstappen van Suijkerbuijk uit de VVD, die met Gewoon Lokaal!, D66, CDA en Steenbergen Anders nog altijd een ruime meerderheid van twaalf zetels hebben, op een totaal van negentien.

Eén nieuw raadslid

Door het vertrek van Suijkerbuijk en het overlijden, eerder deze week, van Alex van Pelt, telt de VVD-fractie momenteel maar één raadslid, te weten fractievoorzitter Kees Gommeren. Nu Suijkerbuijk in de raad wenst te blijven, kan er namens de VVD maar één nieuw raadslid aantreden, waarbij het de vraag is of Nicky Broos eventueel een terugkeer ambieert (door zijn vertrek kwam Suijkerbuijk erin), of dat burgerraadslid Luc Aben ‘doorschuift’ naar een officiële raadszetel.

Ger de Neve

Na de verkiezingen van 2010 overkwam het de VVD overigens ook al dat er een fractielid opstapte. Dat betrof toen Ger de Neve, die op persoonlijke titel verder ging, uit onvrede met het feit dat hij als stemmenkanon geen wethouder mocht worden, zoals van tevoren volgens hem duidelijk was afgesproken binnen de partij. De Neve richtte aan het einde van de vorige raadsperiode samen met oud-VVD’er Michel Lambers bovendien de Volkspartij op, waarmee zij bij de verkiezingen van vorig jaar maart drie zetels behaalden en nu in de oppositie zitten.