VVD afgetekend de grootste partij

STEENBERGEN – De VVD is woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Steenbergen duidelijk als grootste partij uit de stembus gekomen. De liberalen van minister-president Mark Rutte behaalden iets meer dan 30 procent van de stemmen.

Ruim 20 procent koos voor de PvdA. Beide partijen, die ook landelijk het hoogst scoorden, boekten een forse winst ten opzichte van de parlementsverkiezingen in 2010.
Het mag opvallend worden genoemd dat de PVV, toen de grootste in Steenbergen, hier nog altijd de derde partij is met bijna 17 procent. Landelijk kwam Geert Wilders uit op zo’n tien procent. SP en D66 groeiden licht naar respectievelijk 10,9 en 5 procent. Het CDA kreeg, conform de landelijke tendens, ook in Steenbergen een flinke knauw en werd zelfs gehalveerd tot 7,8 procent. Ter illustratie: in 2006 waren de christendemocraten hier nog afgetekend de grootste partij, met bijna 30 procent.

GroenLinks deed het verhoudingsgewijs nog slechter, want deze partij zag haar aanhang dalen van bijna vier naar slechts 1 procent. Nieuwkomer Nederland Lokaal, met op de kandidatenlijst raadslid Jan Ooms van Steenbergen Anders, kwam niet verder dan 0,1 procent. 50Plus, ook nieuw, wist 2,1 procent van de kiezers aan zich te binden.
Van alle kiesgerechtigden in de gemeente nam 70,5 procent de moeite om zijn of haar stem uit te brengen. In 2010 was dat bijna 72 procent. Het landelijk gemiddelde lag woensdag tegen de 74 procent. Een vergelijkbare opkomst viel te noteren op het stembureau in gemeenschapshuis De Vaert, waar welgeteld 871 stemmen werden uitgebracht. Volgens menig Welbergenaar het bewijs dat deze kern twee jaar geleden ten onrechte geen eigen stembureau meer had. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot eerder dit jaar dat het Welbergse stembureau in ere hersteld moest worden.