Vuurwerkverbod opnieuw strop voor grote verkoper Vuurwerkland

STEENBERGEN – Na de domper van de vorige jaarwisseling hadden de vuurwerkverkopers vol goede moed hun blik gericht op dit jaar om hun waar te kunnen verkopen. Lang leek er geen vuiltje aan de lucht, maar vorige week stak er toch een storm op vanuit de tegenstanders met als uitkomst opnieuw een vuurwerkverbod. “Een hard gelag, juist omdat leden van het OMT hebben gezegd dat de extra druk van vuurwerkslachtoffers tijdens de jaarwisseling zeer beperkt is. Ondertussen horen wij dagelijks harde knallen, terwijl wij alleen siervuurwerk willen verkopen dat veilig is”, zegt Ramon Quintus van Vuurwerkland Steenbergen.

Het is een rollercoaster waar Quintus deze dagen in zit. Klanten die bestellingen hadden staan hingen meteen aan de telefoon, en ook als lid van de branchevereniging moeten er een boel gesprekken worden gevoerd. Voor iemand die het familiebedrijf heeft zien groeien tot wat het nu is, doet het pijn om te weten dat alle dozen vuurwerk ongebruikt in de speciale opslag blijven staan. “De vuurwerkverkoop is onze grootste inkomstenbron geworden. Wat hier staat is nog maar een fractie van wat we zouden gaan verkopen. De vraag is enorm, maar het enige wat we nu nog kunnen betekenen voor onze klanten is het categorie 1- vuurwerk, wat voor de kinderen is. Maar dat zijn kruimels vergeleken bij de grote pakketten.”

Financiële en emotionele klap


Hij heeft de showroom aan de Houtzagerij inmiddels maar weer leeggehaald en laat een klein hoekje over voor het kleine spul. Het is een harde klap, zowel financieel als emotioneel. “Vorig jaar werd er gezegd dat er een ruimhartige steunregeling zou komen, maar daarmee kwamen we bij lange na niet uit de kosten. Met ons bedrijf verkopen we ook nog sportprijzen en spullen voor evenementen. Dat ligt ook stil dus dit was nog ons belangrijkste inkomen. Een branche als de horeca heeft het ook zwaar, maar die heeft tussendoor nog kunnen draaien. Wij moeten het hebben van die drie dagen verkoop aan het einde van het jaar, en dat gaat nu niet door.”

“Verbod kan juist meer slachtoffers maken”


Maar het gaat Quintus niet alleen om de gemiste inkomsten, want vuurwerk is ook zijn passie. “Het is keihard werken in die weken, maar ook zo gezellig met al die vaders die met hun zonen pakketten komen halen. Vuurwerk geeft veel mensen plezier, en het harde knalwerk met meer risico is al afgeschaft. Maar de cijfers van vuurwerkslachtoffers die worden aangehaald in de discussie dateren nog van voor die tijd. Nu gaan de mensen hun vuurwerk in het buitenland halen of illegaal met alle risico’s van dien. De burgemeester van Roosendaal zei het al: “Wat roepen we over onszelf af met zo’n verbod?”

Foto: Ramon Quintus van Vuurwerkland Steenbergen had zo gehoopt dit jaar wel zijn siervuurwerk te kunnen verkopen. Maar op het laatste moment heeft de overheid toch gekozen voor een verbod. Onterecht en onnodig, zo zegt Quintus.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant