Afbeelding
zaterdag 14 november 2020, 09:00

Vuurwerkverbod enorme klap voor verkopers

STEENBERGEN – De bunkers bij Vuurwerkland Steenbergen liggen tot de nok toe vol met dozen vuurwerk, en op de boot vanuit China is nog meer onderweg. Maar als tot een landelijk vuurwerkverbod wordt besloten zal er deze jaarwisseling helemaal niks de lucht in vliegen. Vandaag beslist het kabinet over zo’n verbod dat is voorgesteld om te voorkomen dat eventuele vuurwerkslachtoffers de druk op de zorg verder belasten. “Begrijpelijk, maar een volkomen onjuiste beslissing omdat dan juist het illegale vuurwerk voor grote problemen gaat zorgen”, aldus Ramon Quintus van Vuurwerkland.

Het familiebedrijf waar zijn vader ooit mee is begonnen en wat Ramon heeft voortgezet staat deze dagen op z’n kop. Hij is landelijk een grote speler op vuurwerkgebied en actief betrokken bij de branchevereniging. Zijn telefoon staat roodgloeiend met vragen van media en collega-verkopers. Het voorstel om dit jaar een vuurwerkverbod in te stellen schoot deze week met de snelheid van een vuurpijl door de politiek.

“Corona wordt misbruikt om besluit door te drukken”

“We hadden dit niet zien aankomen, want we waren juist de afgelopen tijd in goed overleg. Sinds dit jaar is afgesproken dat we in Nederland geen knalvuurwerk en losse, klassieke vuurpijlen meer verkopen, omdat die het meeste overlast en kans op ongelukken geven. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt hoe we tijdens die drukke verkoopdagen in december rekening kunnen houden met afstand houden door ruimere openingstijden te hanteren en minder mensen tegelijk binnen te laten. Nu wordt corona gebruikt om een besluit erdoor te drukken waar Groen Links en Partij voor de Dieren al jaren voor pleiten.”

“Naar België voor harde knallers”

Quintus vindt het vooral onrechtvaardig omdat in zijn ogen de cijfers van vuurwerkslachtoffers verkeerd worden uitgelegd. “Vorig jaar kwamen er 380 mensen in het ziekenhuis door vuurwerk. Maar totaal onduidelijk is hoeveel van die mensen illegaal vuurwerk hadden afgestoken en dat zullen ze ook nooit eerlijk toegeven. Als dit verbod doorgaat, zullen die raddraaiers nog meer ondergronds gaan om spullen te kopen of uitwijken naar buurlanden waar de regels minder streng zijn. Het siervuurwerk mag in Nederland bijvoorbeeld wel groter zijn, maar het knalspul niet en dat is nu precies waar het merendeel zich aan stoort. Want ik weet zeker dat de meeste mensen graag naar mooi vuurwerk kijken.”

Voorraden vuurwerk afvoeren megaklus

Een woordvoerder van de gemeente zegt het definitieve besluit vanuit Den Haag af te wachten. Daarna zal duidelijk worden wat het plan is en wat er gecommuniceerd gaat worden met de inwoners.

Om de gedupeerde sector te compenseren wordt er al over een overheidsregeling gesproken, maar dat wordt volgens Ramon Quintus een lastig verhaal. “We werken het hele jaar naar die paar dagen verkoop toe. Alle opslagen liggen vol en om alles op de juiste manier af te voeren is bijna niet haalbaar. Dat houdt in dat de overheid moet vergoeden boven de omzet. Maar we werken liever voor ons geld en gaan deze dagen nog alles op alles zetten om de politiek te overtuigen dat ze de verkeerde beslissing maken.”

Foto: Ramon Quintus en zijn partner Patricia Knop van Vuurwerkland Steenbergen bij een deel van hun voorraad in hun bedrijf aan de Houtzagerij. Het vuurwerkverbod hangt als het zwaard van Damocles boven hun hoofd.

Tekst en Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant