Vrouwen richten nieuwe Lions Club Fortessa Steenbergen op

STEENBERGEN – Strikt genomen bestaat de nieuwe Lions Club Fortessa Steenbergen al anderhalf jaar, maar pas nu besluiten de leden zich te presenteren aan het grote publiek. Zij namen de tijd om elkaar te leren kennen en af te tasten wat zij konden betekenen voor de maatschappij. Met het nieuwe jaar in zicht, zijn de Fortessa’s van mening dat het moment daar is om naar buiten te treden. Nieuwe leden zijn van harte welkom bij de serviceclub die vooralsnog uit alleen vrouwen bestaat, maar op een gender-neutrale toekomst rekent.

Voorzitter Leontine Tjioe is initiatiefnemer van de club. Zij werd begin 2019 actief benaderd door Lions Nederland. “De Lions hebben veel leden, maar te weinig daarvan zijn vrouwelijk. Bij de Steenbergse afdeling is de wens om als mannenclub te blijven bestaan. Mijn man is al jaren actief bij de Lions en zodoende kwam men bij mij terecht met de vraag of ik mij in wilde zetten voor een lokale afdeling met vrouwen.“

Goede samenwerking

Eén van de mensen die Tjioe vervolgens zelf benaderde, is de Steenbergse Miriam Zoetekouw die inmiddels de rol van secretaris bekleedt: “Het kwam voor mij op een goed moment. Het laatste kind ging de deur uit en ik had de wens en tijd om mij in te zetten voor een ander. Ik vond het ook leuk om eens met een ander setje vrouwen in contact te komen.”

Tjioe benadrukt met klem dat de samenwerking met de Lions Club Steenbergen goed is. “We kregen een brief met de felicitaties waarin men de hoop uitsprak dat wanneer Fortessa eenmaal een volwaardige afdeling is, er een vruchtbare samenwerking tussen ons beide plaats gaat vinden.”

Handen uit de mouwen

Op dit moment is de groep nog te klein om een eigen Charter (afdeling red.) te kunnen zijn. Daarvoor zijn er minstens twintig leden nodig. De acht vrouwen die nu Fortessa Steenbergen vormen, zijn daarom voorlopig een Branch die onderdeel uitmaakt van de Charter Rotterdam-Zuid. Een bewuste keuze volgens Zoetekouw: “De mentaliteit van iets echt doen voor iemand anders, sprak ons aan. Dus niet alleen geld inzamelen maar ook de handen uit de mouwen.”

De Steenbergse Branch verwacht binnen enkele jaren een eigen Charter te kunnen vormen. “Maar we doen het rustig aan,” aldus Tjioe. “We willen nieuwe leden en onszelf de tijd geven om elkaar te leren kennen. Ons doel is ook om een echte en hechte vriendenclub te zijn die samen projecten met een maatschappelijk doel onderneemt.”

Vesting en ijsvogel

Het logo van Fortessa Steenbergen bestaat uit een grafische afbeelding van de vesting Steenbergen met daarboven een ijsvogel met gespreide vleugels. “De stervorm van de vesting straalt kracht en vertrouwen uit,” lichten Tjioe en Zoetekouw toe. “Bovendien waren er ooit zes bolwerken die nu symbool staan voor het aantal vrouwen dat aan de basis van de oprichting stond. De ijsvogel is de ambassadeur van Steenbergen. Het is een prachtige vogel en de wijze waarop hij zijn vleugels uitspreidt doet ons denken aan een warme omhelzing die wij associëren met de sociaal-maatschappelijke inzet die wij willen plegen.”

Prinses Máxima Centrum

Gedurende het jaar zetten de Fortessa’s zich in op drie projectniveaus: internationaal, nationaal en lokaal. Zo zamelden zij met behulp van een statiegeldbonnenactie bij Albert Heijn Achterberg en een ‘fooienkistje’ bij diverse lokale restaurants al geld in voor een ouder/kind-kamer in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Op internationaal niveau zijn zij momenteel druk met het verzamelen van orthopedische hulpmaterialen ten behoeve van de kinderen die verblijven in een revalidatiecentrum op het Indonesische eiland Flores.

Belangstellenden

Op lokaal niveau is Lions Club Fortessa Steenbergen nog op zoek naar een project en men hoopt dat lezers zich melden wanneer zij daar een idee voor hebben. Dat kan via voorzitter Leontine Tjioe leontine.tjioe@home.nl (06) 44374886. Ook belangstellenden die interesse hebben in een kennismakingsgesprek kunnen hier terecht. Fortessa Steenbergen komt één keer per maand bijeen op maandagavond van 20.00 tot 22.30 uur.

[ Door Dasja Abresch ]
Foto: Momenteel vormen acht vrouwen samen de nieuwe Lions club Fortessa Steenbergen. Linksboven met de klok mee: Miriam Zoetekouw (secretaris); Leontine Tjioe (voorzitter); Esther de Wit; Rianne van Pelt (penningmeester); Christel Schiphorst; Marlies Altink; Marianne van den Bosch; Hanny Vos