Vrolijke Vierders: klein maar fijn en zeker fanatiek

STEENBERGEN – Ze zijn vermoedelijk de kleinste bouwploeg van de gemeente Steenbergen. De twee bouwbroers Jurgen en Fred de Geus en Freds echtgenote Lieke. Dit jaar draagt hun creatie het motto ‘Wat ’n techniek in ’t nostalgisch suikerfabriek’. “Wij komen tenslotte uit Peeloofdurp en hebben zodoende een band met de suikerproductie”, vertelt Jurgen de Geus.

Het is een flinke wagen geworden die de weg van de suikerbiet in alle facetten uitbeeldt. “Vanaf het moment de dat de bieten worden gerooid, tot het eindproduct. Onze wagen laat het rooien zienk, de lopende band met het fabrieksrad, maar ook een schenkstroop fles, een biogaspomp, een big bag suiker en zelfs de suikerklontjes”.

Start met barbecue

Dit jaar bouwden de broers hun derde wagen. “Voorheen waren we lid van de Dinteloordse Leuttrappers. Daarna zijn we voor onszelf begonnen. Eerst met een kleine wagen, vervolgens werd nummer twee een grote wagen met het thema ‘’t loopt gesmeerd’. En nu dus nummer drie, waarin we met zijn drieën de meeste uren hebben gestoken”. De bouwers zijn hun bouwtraject gestart met een barbecue voor de vrijwilligers – 12 stuks – die de handjes uit de mouwen steken tijdens het zogenaamde ‘Plakweekend’. “Want we hebben altijd één weekend waarin gezamenlijk wordt geplakt”, aldus Jurgen de Geus. Hij vertelt dat de poppen voor hun wagen zijn aangekocht en vervolgens helemaal zijn aangepast aan hun nieuwe motto. Dit keer hebben de bouwbroers na het grove werk ook nog een helpende hand gekregen van Deni de Jager. “Die heeft regelmatig mee geholpen en vind het leuk. Volgend jaar zal hij weer van de partij zijn”. Of de broers nog meer helpende handen kunnen gebruiken? “Die zijn altijd welkom. Het moeten wel de handen van ervaren bouwers zijn. Want met zo’n kleine ploeg is er geen tijd om alles te gaan uitleggen. Het is meteen stevig aanpakken geblazen, zonder veel tijd te verliezen”.

Meerdere optochten

De creatie van de Vrolijke Vierders is in diverse optochten te bewonderen. Het begint op carnavalszaterdag bij de optocht van Fijnaart, gevolgd door zondag die van Halsteren, maandag de optocht van Dinteloord en dinsdag die van Steenbergen. Een week na carnaval zal de wagen ook nog te bewonderen zijn bij het ‘wagenkijken’ in Kruisland.

Zaterdag 27 januari hadden de Vrolijke Vierders een gezellig bezochte feest-kijk-avond in hun bouwloods aan de Dinteloordseweg. Naar schatting zo’n 250 belangstellenden – veelal collegabouwers uit de regio – kwamen daarop af. Het feest werd opgeluisterd met een optreden van Mathijs Pluijgers die met zijn nieuw liedje ‘’Ik zeg maar Zoo’’ de zaal op zijn kop zette.