Afbeelding
woensdag 5 mei 2021, 07:22

Vrijheid is veilig leven en liefhebben voor iedereen

STEENBERGEN – Gisteravond tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam vertelde André van Duin dat hij normaal gesproken zijn twee minuten stilte op 4 mei ervaart bij het homo-monument op de Westermarkt. Ter nagedachtenis aan de duizenden homoseksuelen die onder het nazi-regime werden vermoord in concentratiekampen. Maar ook om zichzelf eraan te herinneren dat het leven zoals hij het heeft kunnen leiden, misschien niet mogelijk was geweest wanneer de Tweede Wereldoorlog een andere uitkomst had gekend. Op datzelfde moment droegen leerlingen van basisschool Maria Regina een boeket felgekleurde bloemen met een regenbooglint naar het oorlogsmonument aan het Kerkplein in Steenbergen. “Veilig leven en liefhebben in vrijheid”, staat op een tweede, rood-wit-blauw gekleurd, lint dat de kinderen bij het wegleggen keurig drapeerden over de tegels.

Het was voor het eerst dat het COC West-Brabant, belangenbehartiger van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen, op deze wijze deelnam aan de lokale Dodenherdenking. Vanwege de coronamaatregelen konden vertegenwoordigers niet aanwezig zijn bij de herdenking, maar voor het leggen van de bloemen vonden zij goede plaatsvervangers in Anne, Paige, Kristy en Chiara die ook al een gedicht voor hadden gedragen dat zij samen schreven.

Levenspad

Ook wethouder Wilma Baartmans die namens het gemeentebestuur de herdenking bijwoonde, benadrukte in haar toespraak de vrijheid die we in dit land kennen: “Ik beschouw het als een groot geluk dat mijn wieg in Nederland heeft gestaan en dat ik hier mag wonen. In een land waar we de keuzevrijheid genieten om in hoge mate zelf te bepalen welk levenspad je wilt bewandelen. Een land waar je nooit alleen staat bij tegenslagen en waar voor iedereen plaats is, ongeacht je levensovertuiging, je afkomst of je geaardheid.”

Regenboogbankjes

Een feit dat volgens de bestuurder onderstreept wordt door de regenboogbankjes die recent in alle kernen van de gemeente Steenbergen zijn geplaatst. De regenboog is internationaal het symbool voor een wereld waarin mensen zich tot hun volle potentieel kunnen ontwikkelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie en geslachtskenmerken.

In perspectief

De Dodenherdenking werd met koraalmuziek stemmig voorafgegaan door een vijftal muzikanten van harmonie Amicitia onder leiding van dirigent Junior Huigen. Trompettist Niels van Willigen leidde met het signaal ‘Taptoe Infanterie’ de 2 minuten stilte in. De erehaag bestond deze keer uit de kleinst mogelijke erehaag, gevormd door een tweetal leden van de Veteranen Steenbergen (VeSt).

Het overige publiek werd gevormd door een handjevol aanwezigen dat de ceremonie bij mocht wonen; een schril contrast met de menigte die ‘pre-corona’  de ceremonie bijwoonde.

“Na 75 jaar vrijheid is er een groot verschil met alle herdenkingen van vóór de coronacrisis,” sprak wethouder Baartmans de aanwezigen toe. “We hebben nu allemaal een gevoel gekregen bij wat het betekent om niet volledig vrij te zijn in je doen en laten. (…) Natuurlijk loopt de vergelijking tussen een oorlog en een pandemie mank, maar er zijn ook paralellen te vinden. Ik realiseer me hierbij vooral dat er wereldwijd helaas teveel mensen zijn die zowel de ontberingen van een oorlog als de gevolgen van de coronacrisis moeten ondergaan. Dat zet de zaken weer in perspectief als we kijken naar onze omstandigheden.”

(Door Dasja Abresch)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant