“Vrijheid Blijheid. Ik ben vrij, ik ren overal naar toe”

WELBERG – Een prachtig staaltje van saamhorigheid laten inwoners van Welberg zien bij het realiseren van de beschildering van het Klaproosviaduct dat de ingang van Welberg vanaf Steenbergen straks letterlijk siert. Vanmiddag werden leerlingen van Pius X beloont voor hun betrokkenheid. Ze mochten de tekst onthullen die een van hen – Lisa Boeren – had bedacht en waarvoor door de initiatiefnemers werd gekozen.

“Vrijheid Blijheid. Ik ben vrij, ik ren overal naar toe”, bedacht Lisa. Een pakkende tekst die zeker ook de gedachte verwoordt die veel inwoners na hun ervaringen in de Tweede Wereld Oorlog hadden nadat ze waren bevrijd. In onze gemeente waren het de Canadezen die na de slag om de Schelde voor de bevrijding zorgden, elders vochten tal van nationaliteiten om dat te bereiken. Veel van hen overleefden die strijd niet, anderen hadden meer geluk en een aantal van hen kwam regelmatig naar dit gebied om hun herinneringen op te halen.

Blijvende herinnering

Om die herinnering ijvert met name stichting Bevrijdingsmonument Welberg voor de jaarlijkse herdenking van de bevrijding, die volgend jaar voor de 75e maal gebeurt.

Het ontwerp voor de beschildering komt van Ilja Bos, Jaap Groenendijk, Hanneke en Angelo Somers. Laatst genoemde is feitelijk Mister Klaproos, want hij beloofde de Canadese oorlogsveteranen dat Welberg de klaproos goed in het vizier blijft houden. Naast een bloeiend klaproosveld nabij het oorlogsmonument aan de Canadezenweg en de komende klaproosgevelbordjes zal het Klaproosviaduct daar zeker voor zorgen. Overigens wil Angelo Somers zeker niet de eer voor het viaductontwerp hebben. “Vooral Ilja Bos en Jaap Groenendijk hebben hiervoor het meeste gedaan. Daarnaast is het werkelijk hartverwarmend om te zien hoeveel vrijwilligers hierbij de handen uit de mouwen steken. En ook de leerlingen van de Pius X hebben een mooie bijdrage geleverd. Dit is echt geweldig”.

Klaproostintje

Die leerlingen leverden vanmiddag fysiek opnieuw een bijdrage. Ze onthulden de tekst die was gekozen uit de gedichtjes die de leerlingen onder leiding van Ilja Bos hadden gemaakt. De tekst van Lisa Boeren verwoordt heel pakkend de gedachte. Lisa blijkt bescheiden als ze in het zonnetje wordt gezet. Een licht klaproostintje kleurt even haar wangen, maar als ze van de schrik bekomen is, begint het stralen. Ze ontvangt een mooi aandenken aan haar inbreng: het origineel van haar tekst, de schets van het ontwerp en een foto waarop ze zelf aan de slag is met het schilderen van een deel van de klaprozen op het viaduct.

Tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant – KijkopSteenbergen.nl