Vredige herdenking door leerlingen Pius X bij Propellermonument

WELBERG –De leerlingen van de bovenbouw van basisschool Pius X uit de Welberg hielden vanmorgen voor de 26e maal een herdenking bij het Propellermonument in het stadspark. In vredige stilte gingen hun gedachten uit naar de vliegeniers Gibson en Warwick die 72 jaar geleden in de polders van Steenbergen aan hun einde kwamen. Terugkerend van een succesvolle aanval in het Ruhrgebied werd de De Havilland Mosquito getroffen door ‘vriendelijk vuur’, vloog in brand en stortte neer.

Direct bij de oprichting van het Propellermonument in het stadspark in 1990 wierp de Pius X school zich op als ‘adoptie-ouder’. Concreet houdt dit in dat de kinderen op school verteld wordt over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de beide vliegeniers in het bijzonder. Aansluitend gaan de leerlingen van groep 5 tot en met 8 naar het park waar zij met gedichten, liedjes en muziek de herinnering levend houden. Samen leggen zij een bloemenkrans neer en plaatst ieder kind het welbekende houten kruisje met klaproos aan de voet van het monument.

Wings to Victory

De lichamen van Guy Gibson en Jim Warwick zijn begraven op de Steenbergse begraafplaats aan de Nassaulaan. Hier vindt vanavond om 19.00 uur ook een herdenking plaats, georganiseerd door Wings to Victory. Deze stichting heeft tot doel om de vele vliegeniers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog blijvend te herinneren. Belangstellenden zijn welkom om de ceremonie bij te wonen.