Voorleesspeurtocht leidde naar verrassende plekjes in het Stadshart

STEENBERGEN – “Mijn vriendin Karen de Vriend liet me eens de zolder van hun pand in de Kaaistraat zien. Vanuit het dakraam heb je een prachtig zicht op de Gummaruskerk en de zolder zelf straalt uit hoe oud het pand zelf is. Dat zie je niet af aan de moderne benedenverdieping. We zeiden toen tegen elkaar dat we daar eens iets mee moesten doen en met andere verrassende en verborgen plekjes in de binnenstad. Toen we activiteiten voor de kunstmaand bedachten, vonden we dat er ook iets voor de kleintjes moest komen. Vandaar het idee van de voorleesspeurtocht onder de noemer ‘Verrassende Ontmoetingen’”, licht Claudia de Groen toe. “Dit sluit toch ook goed aan bij het thema van ‘Ons Steenbergen, stad met een verhaal’.

Het tweetal wilde de voorleesspeurtocht al veel eerder houden, maar op de aanvankelijk gekozen datum – zaterdag 29 september – bleken de meerdere activiteiten van dat weekend ervoor te zorgen dat belangstellenden aangaven niet te kunnen, maar dat wel heel jammer te vinden. Een reden om de speurtocht op te schuiven.

'De bank'

Deze ochtend – zaterdag 10 november – was het dan zover. De jonge deelnemertjes aan de speurtocht verzamelden zich bij de historische bank aan de kop van de Kaaistraat. Daar startte de tocht en las Claudia de Groen de twee deelnemende groepen voor uit een van de boeken over ‘De Gorgels’ van Jochem Myer.

Oude zolder

Na het voorlezen van wat gedeelten uit dit boek gingen de kleintjes met hun begeleiders op stap. ‘Volg de groene pijlen. Kijk wel goed uit, want er rijden auto’s en fietsers door de straten. En denk erom, de groene pijlen, niet de rode’, zo luidde de instructie. Die groen pijlen verwezen de deelnemers naar het tweede onderdeel van de speurtocht. De zolder van het pand van ‘De Tijgersprong’ in de Kaaistraat. Daar, boven in de mysterieuze nok, bij het flakkerend licht van een kaarslamp werden de kinderen voorgelezen door Karen de Vriend.

Gorgels knutselen

En verder ging de tocht, naar de bijzondere verdieping in de Nederlands Hervormde Kerk. Hier werden de kinderen voorgelezen door Betty Vriends en ook kon er geknutseld worden. Onder leiding en met de hulp van Sara en Jannie maakten de kleintjes hun eigen Gorgel.

Kelder

De voormalige pastorie in de Grote Kerkstraat – thans een groot winkelpand – was de volgende verrassende halte. In de winkelruimte werd een liedje gezongen en vervolgens daalden de kinderen af naar de kelder van het pand om in die sinistere ruimte te worden voorgelezen.

Bessen-eter

En verder ging de voorleesspeurtocht. Deze leidde naar het eindpunt: De Tijgersprong. Hier deed de voorlezende opa – Edwin Herman – zich te goed aan de pot met rode besjes die eigenlijk waren bestemd om te worden uitgedeeld aan de deelnemende kinderen. Gelukkig vonden de kleintjes in de tuin nog een hoeveelheid nieuwe bessen en kon de bijzondere speurtocht op een plezierige manier worden afgesloten.

“Het was een geslaagde tocht met 18 kinderen die er van hebben genoten. Leuk was ook de diversiteit bij de begeleiders: vaders, moeders, opa’s en oma’s”, stelt Claudia de Groen na afloop tevreden.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl