Voor ieder wat wils in de kern van Welberg

WELBERG – Het wordt goed toeven in het centrum van Welberg. Met een verdiept voetbalveld voor de jeugd dat in de winter als ijsbaantje kan dienen, trimtoestellen, een jeu des boules baan en picknicktafels met gezelschapsspellen als tafelblad. Vooralsnog zijn het luchtballonnen die gisteravond tijdens de eerste bijeenkomst van de werkgroep Dorpsplan Welberg op werden gelaten. Het neemt niet weg dat er een gerede kans is dat ze een plekje krijgen in het nieuwe centrum dat een levendig dorpshart voor gebruikers van alle leeftijden moet worden.

De totstandkoming van het Dorpsplan Welberg heeft al een lang traject doorlopen en begint langzamerhand richting uitvoering te bewegen. Gisteravond ging het met name over de inrichting van het autovrije dorpsplein dat in de nieuwe situatie tussen de school en gemeenschapshuis De Vaert komt te liggen. De aanwezigen lieten zich daarbij geen beperkingen opleggen in hun vrije gedachtegang waardoor er ruimte ontstond voor innovatieve ideeën zoals kliminstallaties tussen de bomen.

Waar het dorp vooral behoefte aan heeft is een openbaar terrein waar jong, oud en alles wat daar tussenin zit het fijn vindt om bij elkaar te komen. Een sfeervolle maar vooral toereikende openbare verlichting is daarbij van belang om te voorkomen dat er zich op het plein ongewenste ontwikkelingen voordoen.

Tribune

Eerder mochten de leerlingen van basisschool Pius X al meedenken over het nieuwe plein. In de nieuwe situatie maakt ongeveer de helft van hun huidige schoolplein namelijk integraal onderdeel uit van het openbare terrein.  Dat een klein voetbalveldje daar een plek in moet krijgen, stond tijdens de kids-sessie als een paal boven water. Wel deden zij de suggestie om het veld wat verdiept aan te leggen zodat de omlijsting als tribune kon dienen. Een top-idee zo vonden ook de deelnemers aan de brainstormsessie van gisteravond. Zij gingen zelfs nog een stapje verder door het balletje op te gooien dat het verdiepte veldje in de winter als ijsbaantje kan dienen.

Niet strak en stijf

Die combinatie van functies bleek de rode draad van de avond. Zo zou aan de voorzijde van de Vaert, ter hoogte van de huidige glasbakken, een jeu des boulesbaan kunnen komen met onder de beukenbomen zitelementen. Zitelementen waar ook op gespeeld kan worden, want het moet straks allemaal niet te strak en stijf zijn in de kern van de Welberg. Bij het terras van gemeenschapshuis De Vaert projecteerde men picknicktafels met gezelschapsspellen op het tafelblad zodat jong en oud er gebruik van kan maken en ook in het straatwerk kunnen met behulp van bestrating, speel- en sierelementen terugkomen. Wifi, een stroompunt en waterpunt werden eveneens opgeworpen.

De Boomvaart zou meer deel uit kunnen maken van het dagelijks leven door met een brede houten trap naar het water te werken. De rest van het talud biedt dan met gras en bloemen een vrolijk aangezicht.

Concept-tekening

Met de opbrengst van de Pius X school en van de werksessie van gisteravond gaat de stedenbouwkundige aan de slag. In januari komt de gemeente met een concept-tekening terug naar de school en de werkgroep. De bedoeling is dat de tekening vervolgens ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd en in de eerste helft van 2019 tot uitvoering komt.