‘Voor elk wat wils’ tijdens Open Monumentendag(en)

STEENBERGEN – Meer dan ooit wordt er in de gemeente Steenbergen, op zaterdag 10 en zondag 11 september, actief meegedaan aan de nationale Open Monumentendag(en). ,,Het begint zich inderdaad uit te breiden. We hopen dat Steenbergen ook op dit vlak meer in de belangstelling komt te staan,’’ concludeert wethouder Cor van Geel (CDA), verantwoordelijk voor het cultureel erfgoed, tot zijn grote genoegen.

,,Er is zoveel te doen dat mensen misschien niet overal kunnen gaan kijken, maar er zit voor iedereen zeker wat bij om naartoe te gaan,’’ zo stelt hij, onder meer wijzend op de dorpswandeling die volgend weekeinde kan worden gemaakt door het historische centrum van zijn woonplaats Nieuw-Vossemeer.

A.M. de Jongmuseum

Onder begeleiding van een gids maken belangstellenden een ware ontdekkingstocht langs de vele beeldbepalende panden in de dorpskern. De gratis rondleidingen beginnen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur (onder voorbehoud van voldoende deelnemers) bij het A.M. de Jongmuseum, dat beide monumentendagen van 13.30 tot 16.30 toegankelijk is. Het museum is een eerbetoon aan de in Nieuw-Vossemeer geboren schrijver A.M. de Jong, die vooral bekend werd dankzij zijn (verfilmde) streekroman over Merijntje Gijzen.

Molenmuseum

In Nieuw-Vossemeer is zaterdag, van 14.00 tot 17.00 uur, ook het molenmuseum in de Assumburgmolen aan de Veerweg geopend voor publiek. De molenaar is aanwezig om de gasten alles te vertellen over de molen en de tentoongestelde schaalmodellen.

Kunst in kerken

Het landelijke thema – ‘Iconen en symbolen’ – en het motto van de Brabantse Wal-gemeenten – ‘Kunsten in de monumenten’ – van de Open Monumentendag(en) komen zeker ook tot hun recht in de Steenbergse Gummaruskerk, waar de deuren zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur wagenwijd open staan en bezoekers ook nogmaals de ‘Jaarmarkt’-expositie van zeven kunstenaars kunnen bezichtigen. 

Van 11.00 tot 16.00 uur is ook de Nederlands Hervormde kerk aan het Kerkplein geopend, met als extraatje voor het publiek een expositie van aquarellen, keramiek, een demonstratie boetseren, foto’s van oud-Steenbergen en bespeling van het monumentale orgel.

Koffiemuseum ‘De Klokgevel’

Zowel zaterdag als zondag is in Steenbergen bovendien het onlangs geopend Koffiemuseum ‘De Klokgevel’ aan de Kaaistraat 14 van 11.00 tot 17.00 uur voor iedereen toegankelijk. Dit museum is gevestigd in één van de oudste (winkel)pandjes van de stad en herbergt maar liefst 3000 pakken koffie.

Stadsarcheologie en De Holle Roffel

Niet veel verderop, aan het Doornedijkje 50, houdt ook de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen open huis, zij het alleen op zondag, van 10.00 tot 16.00 uur.Tot slot verleent ook ambachts- en gereedschappenmuseum De Holle Roffel in het monumentale kerkgebouw aan de Markt in Kruisland z’n medewerking aan het Open Monumenten-weekeinde, hier kunnen geïnteresseerden beide dagen tussen 11.00 en 17.00 uur hun licht opsteken.