Voor de 11de keer tonpraten in ’t Vosse-ol

NIEUW-VOSSEMEER – In ’t Vosse-ol beleeft op Blauwe Maandag (8 februari) het tonpraten een carnavalesk jubileum. Voor de elfde keer binden de grootste kletskousen uit het dorp en omgeving dan de strijd met elkaar aan om de hoogste eer en het ‘gouwe narreke’.

De Blauwe Maandag, die om 14.00 uur begint en wordt gehouden in gemeenschapshuis De Vossenburcht, was oorspronkelijk het ‘bejaardenbal’ van Nieuw-Vossemeer. Toen deze activiteit een beetje dood dreigde te bloeien, bedachten Peter Plasmans en Steffie de Klerck van de carnavalsvereniging om een tonpraatwedstrijd te gaan organiseren.

Dat bleek meteen een schot in de roos en sindsdien geldt het tonpraten als één van de grote hoogtepunten van de carnavalsdagen in ’t Vosse-ol. Traditiegetrouw worden er zoveel mogelijk ouderen uitgenodigd, maar iedereen is van harte welkom. ,,We willen de Blauwe Maandag ook weer blauwer gaan maken. Dat zal terug te zien zijn in de aankleding, maar we vragen de bezoekers ook om zich zoveel mogelijk in het blauw te hullen,’’ aldus Plasmans.

Tot de grote kanshebbers om de jubileumeditie van tonpraten te winnen behoren zonder enige twijfel John Rijk en Hans van Linschoten, die het festijn beiden al drie keer wonnen. Eerstgenoemde heeft sinds vorig jaar echter concurrentie gekregen van zijn vrouw Petra, die tot veler verrassing ineens ten tonele verscheen en er onmiddellijk met de hoofdprijs vandoor ging. ,,Het gaat boven alles om de lol. Als er maar veel gelachten wordt en de mensen het maar naar hun zin hebben,’’ stellen de echtelieden, die in ieder geval reikhalzend uitkijken naar de Blauwe Maandag. ,,Want het is natuurlijk ook wel leuk om te winnen.’’