Volop schaatspret, maar kijk goed uit!

KRUISLAND – Veel ijsliefhebbers gaan vandaag met de schaatsen om de nek naar het dichtstbijzijnde natuurijs. IJsbaan De Kruisbeek aan de Kruislandsedijk is daarbij favoriet. De gevreesde drukte blijft echter uit. Dat is volgens Rini Wezenbeek, voorzitter van stichting IJsbaan De Kruisbeek, vooral te danken aan het feit dat het ijs overal goed toegankelijk is. “Daardoor verspreidt de drukte zich en dat is een goede zaak voor de veiligheid op het ijs én voor het bewaren van afstand.”

Vanmorgen maakten de ijsmeester van ‘De Kruisbeek’ al een rondje over het bevroren water van de Baak om te controleren of het überhaupt wel verantwoord was dat er geschaatst zou worden. “Gemiddeld maten we ruim 7 centimeter en dat is een goede dikte. Maar iedereen die zich op het ijs waagt, moet zelf goed oppassen!” Die waarschuwing is vooral van toepassing nu de ijsbaan officieel gesloten is en er dus geen enkel toezicht is op de schaatsers of op de toestand van het ijs.

Dit is zuur

Hoewel de vrijwilligers van de ijsbaan vanmorgen met volle teugen genoten van het Hollandse winterplaatje op het ijs, was het ergens wel een dubbel gevoel. “Na al die jaren krijgen we net nu een winter waarin we dagenlang zouden kunnen schaatsen. Iedereen zou plezier hebben en we zouden het aantal leden eindelijk weer enorm zien stijgen. Dit is zuur, maar we proberen ons er maar overheen te zetten en zelf ook te genieten van het schitterende winterweer.”

De voorzitter drukt alle schaatsliefhebbers nogmaals op het hart om geen enkel risico te nemen: “Er zijn echt nog plaatsen op het ijs die dun zijn. Bij het Brooijmans-gemaal vlakbij de steigers is het water nog volop in beweging en het ijs dun. Pas op!”

(Door Dasja Abresch)

Beelden bij dit artikel