Volop ruimte voor verbetering Evenementenbeleid

STEENBERGEN –De oproep van de Gemeente Steenbergen om mee te denken over het nieuwe Evenementenbeleid voor de komende jaren, bleef gisteravond niet onbeantwoord. Ruim zeventig deelnemers meldden zich in het gemeentehuis met een mening, idee of opmerking. De opbrengst wordt gebruikt als munitie voor nieuwe beleid dat, als het aan de aanwezigen ligt, aan de nodige verandering onderhevig is.

Het afschaffen van de leges voor evenementenvergunningen was daar een goed voorbeeld van. Hoewel de deelnemers in vier groepen opgesplitst waren, kwam dit actiepunt meermalen voorbij. “Gezien de opbrengst voor verbroedering en verbondenheid lijkt het mij niet meer dan normaal dat de leges afgeschaft worden voor organisaties die zich inzetten voor het maatschappelijk nut,” aldus Dirk-Jan van Weezel.

Diversiteit

Verder bleek gisteravond overduidelijk dat Steenbergen geen behoefte heeft aan een groot evenemententerrein. Volgens Erik Scherpenisse, eigenaar van organisatiebureau 2K Music “past het niet binnen de belevingseconomie waar we in leven.” “Mensen willen helemaal niet steeds op hetzelfde terrein een evenement beleven. Zij willen diversiteit,” aldus de organisator van onder meer Steenbergen Live!, Bassrulers Outdoor, BeesRoelers en binnenkort ook Steenbergen Amb!ance.

We zijn geen Breda

Volgens horeca-ondernemer Rob Lapien is de Steenbergse Markt groot genoeg om aan iedere behoefte te voldoen. “We kunnen er in theorie 5000 mensen op kwijt. Nu moeten we ze alleen nog bereid zien te vinden om te komen. Laten we vooral realistisch blijven en het op de maat van Steenbergen bekijken. We zijn geen Breda en Feyenoord zal echt nooit gehuldigd gaan worden op onze Markt”

Met overtuiging

Anderzijds valt er volgens Erik Scherpenisse met de juiste inzet van city marketing nog een wereld te winnen voor de gemeente Steenbergen. “Ook door inhoud te geven aan dit instrument richting de organisaties. Het doel van de gemeente moet zijn om te ondersteunen, ook financieel.” Ondernemer Roel van Kaam vulde aan:  “Steenbergen moet al opboksen tegen een vergrijzende samenleving dus zorg dat je het hier leuk en aantrekkelijk maakt, ook voor jongeren. Zij moeten hier met overtuiging wíllen wonen.”

Voorkeur

Het gelijktijdig plaatsvinden van evenementen leidde tot de nodige discussie maar uiteindelijk ook tot een bevredigende conclusie: Zolang beide evenementen dusdanig van elkaar verschillen dat zij elkaar niet bijten, mag het geen probleem zijn. In alle andere gevallen, moeten desbetreffende  organisaties eerst maar eens met elkaar om tafel om er samen aan uit te komen. In ieder geval geldt dat langlopende evenementen zoals de Jaarmarkt of Muzafeesten altijd de voorkeur moeten krijgen boven incidentele activiteiten.

Het nieuwe evenementenbeleid gaat in december ter besluitvorming naar de raad.

Lees meer in de Steenbergse Courant van aanstaande vrijdag