Volop kinderpret in Huiskamer Hart van Zuid

STEENBERGEN – Vandaag gaat de deur van de Huiskamer Hart van Zuid voor de tweede keer open. Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar kunnen zich van 10.00 tot 16.00 uur (vrije inloop) vermaken met spelletjes, knutselen, buiten ravotten, spelen in de gymzaal van de Gummarusschool of gewoon lekker relaxen. Dat het nieuwe initiatief voldoet aan een behoefte werd vorige week maandag tijdens de eerste Huiskamerdag overduidelijk; maar liefst 24 kinderen stonden trappelend van ongeduld voor de deur.

Samen met Ellis Bos is Berrith Buuron initiatiefnemer van het project dat voor haar veel meer dan een zinvolle vrijetijdsbesteding is. “Wanneer mijn jongste zoon na de zomervakantie terug naar school ging en de kinderen allemaal mochten vertellen wat ze in de zomervakantie gedaan hadden, had hij niets te vertellen. Wij konden niet op vakantie of dagjes uit. Mensen onderschatten wat voor impact dat heeft op een kind in deze maatschappij. Bovendien zijn er meer vormen van armoede dan alleen economische. Sociale armoede is ook een enorm onderschat probleem.”

De kinderen die deelnemen aan de Huiskamer Hart van Zuid hebben zeker wat te vertellen na de vakantie en, belangrijker nog, houden er herinneringen voor het leven aan over. Buuron: “Hier kan een kind gewoon kind zijn en lekker vakantie vieren. Of ze nu uit een armoedesituatie komen of niet.”

De Gammele

In 2019 nam Berrith als ervaringsdeskundige deel aan een beeldvormende vergadering van de gemeente Steenbergen over kindarmoede. Daar lanceerde zij al het idee om een vorm van laagdrempelig jeugdwerk op te zetten. Vergelijkbaar met het jongerencentrum ‘De Gammele’ dat een halve eeuw geleden in de voormalige Gummarusschool aan de Westdam was gevestigd. Ook Wietse Visser, directeur van de huidige Gummarusschool, was bij die vergadering aanwezig en bleek met een soortgelijk idee rond te lopen.

Raderen draaien

De twee jaar die volgden, stonden voor het overgrote deel in het teken van corona, maar in de tussentijd bleven de raderen draaien. Buuron vond een medestander in Ellis Bos die net als zij overblijfmoeder was op de Maria Reginaschool. Samen met Wietse Visser, Antoinette Harteveld van het Centrum Jeugd en Gezin, Joyce Joosen van WijZijn Traverse en Chris Methorst kerncoördinator van de gemeente Steenbergen werd het idee werkelijkheid en ging de huiskamer op maandag 26 juli open.

Gezonde lunch

Voor de benodigde financiën bleken een bijdrage uit het Initiatievenfonds van de gemeente Steenbergen en van het RK Weeshuis toereikend om de middag gratis aan te kunnen bieden. Inclusief een gezonde lunch tussen de middag die mede mogelijk werd gemaakt door een gulle gift van Albert Heijn Achterberg. Het gebruik van de Gummarusschool als Huiskamer is ideaal volgens Berrith. “Ook wij moeten voldoen aan de wettelijke eisen met betrekking tot veiligheid, hygiëne en een kindvriendelijke omgeving. Beter dan in een school kun je het niet treffen.”

Helpende handjes

Wat de Huiskamer nog wel kan gebruiken, zijn vrijwilligers. Buuron en Bos hopen vooral dat volwassenen die ook wel een verzetje kunnen gebruiken tijdens de zomerweken, een handje willen komen helpen. “Maar ook iedereen die gewoon een bakje koffie wil komen drinken, is van harte welkom.” De bedoeling is dat de Huiskamer Hart van Zuid uiteindelijk de plek wordt waar jong en oud samenkomt. Wanneer tijdens de vakantiemaanden blijkt dat er voldoende animo is, wordt het project voortgezet.

Kinderen en volwassenen die wel eens een kijkje willen komen nemen, kunnen gewoon even binnenlopen op de Huiskamermaandagen tussen 10.00 en 16.00 uur aan de Esdoornstraat 1 (Gummarusschool) in Steenbergen.

Voor meer informatie: (06) 57091940.

Tekst en foto’s: Dasja Abresch

Beelden bij dit artikel