vrijdag 23 augustus 2013, 19:01

Volharding Steenbergen krijgt forse subsidie voor Spelenderwijs

STEENBERGEN – Muziekvereniging Volharding krijgt een bedrag van (maximaal) maar liefst 50.000 euro vanuit het Oranje Fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Skanfonds. De forse subsidie is speciaal bestemd voor de oprichting van schoolorkesten op alle vijf de basisscholen in Steenbergen, Welberg en De Heen. ‘Spelenderwijs’ is de toepasselijke naam van het project, dat minimaal 150 kinderen moet inspireren om zelf muziek te gaan maken.

Volharding doet normaal gesproken al veel voor de muzikale ontwikkeling van zowel kinderen, jongeren als volwassenen. ,,Maar we zijn en blijven altijd op zoek naar mogelijkheden om nog meer mensen enthousiast te maken,’’ vertellen Ilja van Treijen en Claudia de Groen van de werkgroep ‘Spelenderwijs’.

Vanuit die gedachte kwamen de Volharding-leden ‘Kinderen Maken Muziek’ op het spoor, een samenwerkingsverband van het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie, dat mede door het Skanfonds wordt gefinancierd. ‘Kinderen Maken Muziek’ werd in het leven geroepen ter ere van de 40ste verjaardag van koningin Máxima, die samen met koning Willem-Alexander het beschermpaar van het Oranje Fonds vormt.

Apetrots

Dit jaar zijn onder de noemer ‘Kinderen Maken Muziek’ voor de tweede keer subsidies toegekend aan initiatieven die de actieve deelname aan culturele activiteiten en maatschappelijke participatie stimuleren.

‘Spelenderwijs’ is als één van de dertig projecten gekozen uit 130 aanvragen en daar zijn ze bij Volharding terecht apetrots op. ,,We hebben een toezegging van 30.000 euro voor het eerste jaar en wanneer alles goed gaat, ontvangen we voor het tweede jaar nog eens 20.000 euro,’’ lichten Ilja en Claudia toe. ,,Dat zijn fantastische bedragen die het mogelijk maken om onze ideeën uit te voeren, zonder puur afhankelijk te zijn van vrijwilligers.’’

Gratis muzieklessen

De vijf basisscholen in Steenbergen (Gummarus, Maria Regina, Nieuwe Veste), Welberg (Pius X) en De Heen (Fatima) zijn ten tijde van het subsidieverzoek al ingelicht over ‘Spelenderwijs’ en hebben vorige week een nadere uiteenzetting gekregen. ,,Medewerking van deze scholen is tenslotte een vereiste om van het project een succes te kunnen maken. De schoolorkesten gaan namelijk onder schooltijd repeteren en moeten dus ruimte vrijmaken in het lesprogramma,’’ aldus Claudia de Groen en Ilja van Treijen van Volharding.

Daarnaast gaat de muziekvereniging buiten schooltijd - ‘want dan kunnen we ze clusteren’ – gratis muzieklessen aanbieden (tegen een geringe bijdrage van 8 euro per maand voor het gebruik van de instrumenten en lesmateriaal). Normaal gesproken kost dit bijna het vijfvoudige. ,,Zo wordt de eventuele financiële drempel een stuk lager, zo niet volledig weggenomen.’’

Unieke kans

Dankzij de financiële steun van ‘Kinderen Maken Muziek’ kan de vereniging bovendien geschoolde krachten inhuren, zowel om de schoolorkesten te leiden als de muzieklessen te verzorgen, voor alle gangbare harmonie-instrumenten.

Volgende week worden alle groepen 5 t/m 8 van de betrokken scholen bezocht om tekst en uitleg te geven aan de jeugd, voor wie het uiteindelijk allemaal bedoeld is.

Een absolute voorwaarde om de volle 50.000 euro subsidie in de wacht te slepen, is dat door ‘Spelenderwijs’ minimaal 150 kinderen muziek gaan maken, van wie er minstens 75 helemaal nieuw moeten zijn. ,,Best wel een uitdaging,’’ realiseren de initiatiefnemers zich. ,,Maar we gaan ervoor, dat spreekt voor zich. Zo’n unieke kans krijgen we anders waarschijnlijk nooit meer. En het moet ook gewoon haalbaar zijn. Vanuit onze eigen ervaring weten en merken we hoeveel plezier muziek maken ‘oplevert’, dat er vriendschappen uit ontstaan en dat het jongeren van de straat houdt. Dat alles willen we zoveel mogelijk kinderen laten ervaren.’’

Extra instrumenten

‘Spelenderwijs’ is dus in principe voor de komende twee jaar gegarandeerd, maar daarmee eindigt het project wat Volharding betreft zeker niet. ,,Ook zonder deze subsidie zouden we ermee begonnen zijn. En we gaan fanatiek op zoek naar sponsors, die ervoor kunnen zorgen dat ‘Spelenderwijs’ een duurzame toekomst heeft. Zo zoeken we om te beginnen co-financiers voor de aanschaf van extra instrumenten, want die mogen niet vanuit de subsidie worden betaald,’’ leggen Ilja en Claudia uit.

De Maria Regina is overigens al vertrouwd met het fenomeen schoolorkest, dat enkele jaren geleden ontstond op initiatief van Claudia. ,,Een bijkomend voordeel van een schoolorkest is dat je allerlei schoolactiviteiten kunt opluisteren. Als het om de invulling of de bezetting gaat, willen we flexibel zijn. Een schoolorkest mag bijvoorbeeld dus ook uit alleen maar slagwerkers of blokfluiters bestaan.’’

Gezamenlijk optreden

Volgens Claudia en Ilja hebben de vijf basisscholen in Steenbergen, Welberg en De Heen stuk voor stuk erg enthousiast gereageerd en krijgen zij allemaal een eigen contactpersoon, ter begeleiding van ‘Spelenderwijs’. ,,Wat zou het toch mooi zijn als we over een tijdje een gezamenlijk optreden van alle schoolorkesten kunnen aankondigen, besluiten zij.

Voor nadere informatie over het project: http://www.volhardingsteenbergen.nl/spelenderwijs

Uit de Steenbergse Courant