Volharding Steenbergen: bezigzijn met muziek in de speel!tuin van Spelenderwijs

STEENBERGEN – Muziekvereniging Volharding gebruikt de cultuur en kunstmaand om zichzelf in de volle breedte te presenteren. “Ons hoofddoel is echter om groot en klein in aanraking te brengen met muziek. Als ze daardoor uiteindelijk voor een lidmaatschap van Volharding kiezen vinden we dat natuurlijk geweldig, maar het kan evengoed zijn dat er gekozen wordt voor een andere muziekvereniging in onze gemeente. Dat is ook goed hoor, dan is het doel bereikt”, zo verwoordt voorzitter Marianne Zaat de intenties van de muziekvereniging.

Marianne Zaat zegt apetrots te zijn op Volharding Steenbergen. “We zijn met zijn allen een geweldige club. Met nu al 260 leden. Met ons ledental groeiden ook onze mogelijkheden om keer op keer te investeren in onze doelstellingen. Dat is in deze tijd ook nodig. We moeten ieder jaar opnieuw promoten om mensen enthousiast te maken en te houden. Dat lukt tot op heden goed. Onze grootste kracht wordt daarbij gevormd door onze vrijwilligers. Die steken keer op keer de handen uit de mouwen als er hulp nodig is. Het enthousiasme dat ze daarbij uitstralen werkt aanstekelijk”.

Speel!tuin

Onder aanvoering van Ilja van Treijen en Claudia de Groen is een denkgroepje aan de slag gegaan met als opdracht iets te bedenken om muzieklessen aan kinderen aantrekkelijker te maken. “Ze hebben de ‘Speel!tuin’ bedacht. Daarbij worden de ouders nadrukkelijk betrokken. Er is een Baby Speel!tuin, een Peuter Speel!tuin en een Kleuter Speel!tuin. Voor de kinderen van 6 tot 8 jaar is er de Spelenderwijs Speeltuin. Dit past allemaal bij ons motto: ‘Een leven lang muziek’ waardoor jong en oud op een geweldige manier met muziek bezig kan zijn”, vertelt Marianne Zaat.

Op latere leeftijd

Zelf kwam ze ook pas op latere leeftijd echt met muziek in aanraking. “Ik begon op 56 jarige leeftijd met alt saxofoon. Toen kon ik nog geen noot lezen. Drie jaar later kreeg ik meer vrije tijd en ging ik bij het ‘Klein Orkest’ van Volharing. Nu, tien jaar later, speel ik nog met heel veel plezier en geniet ik ervan dit samen met anderen te doen”.

Muziekles

Woensdagochtend konden ouders of verzorgers en hun kleine grut genieten van een gratis muziekles voor eerst de baby’s en wat later de kleuters. Kitty van Straten nam in een van de lokalen van de Maria Reginaschool in gebouw het Podium de kleintjes mee in het wereldje van muziek. De kinderen kwamen al snel los en genoten zichtbaar. En dat gold meteen ook voor hun begeleiders.

Door: Peter Vermeulen