Volharding presenteert ‘Klank op de Bank’

STEENBERGEN – De leden van muziekvereniging Volharding mogen, volgens de geldende coronaprotocollen, gelukkig alweer een tijdje repeteren. Maar hoe blij ze daar ook mee zijn, een groot concert organiseren zoals het traditionele Jaarconcert zit er voorlopig niet in. Maar het enthousiasme van Volharding laat zich niet tegenhouden door een virus en dat heeft geresulteerd in ‘Klank op de Bank’. Drie live-uitzendingen in november op de SLOS die voor de kijker een ware interactieve belevenis beloven te worden.

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat concerten voorlopig niet zijn toegestaan, vormde zich binnen Volharding een werkgroep die ging nadenken over een alternatief. “Niks doen is gewoon geen optie. Het is het allerleukste om met elkaar te repeteren voor een bepaald doel. Je merkt dat iedereen enthousiast is en daardoor bereid om een handje te helpen met de voorbereidingen”, vertelt Teun Geers namens de werkgroep.

Voorkomen dat er gezapt gaat worden

Op vrijdag 20 november, zaterdag 21 november en zondag 22 november zullen de verschillende orkesten in de sporthal van ’t Cromwiel hun muziekstukken ten gehore brengen. Daar kunnen alle orkestleden op gepaste afstand van elkaar zitten en is er nog genoeg ruimte voor de cameracrew van het Filmcollectief, presentatoren en aanvullende acts. Maar de werkgroep heeft nog veel meer bedacht om te voorkomen dat kijkers zullen ‘wegzappen’ tijdens de uitzending. “Als je in de zaal zit, kan je makkelijk twee uur lang naar een concert luisteren, maar op tv is dat lastiger. Daarom hebben we gekozen voor een live-uitzending waarbij de kijker ook uitgekozen kan worden om via videobellen in het programma te verschijnen. Er zullen spelelementen zijn waarbij je iets kan winnen en we vragen mensen om hun meest memorabele Volharding-momenten te delen. Die nemen we ook deels vooraf op zodat die filmpjes tussendoor getoond kunnen worden. Toevallig gaan we vandaag de burgemeester daarvoor interviewen.”

Andere Steenbergse verenigingen kunnen aanhaken

Volharding heeft al meermaals laten zien waar het als vereniging toe in staat is, zo bleek ook tijdens de viering van het 175-jarig bestaan vorig jaar waarbij ook de bijzondere Koninklijke Erepenning aan de vereniging werd uitgereikt.
Ook nu neemt Volharding het voortouw door toch op creatieve wijze iets te organiseren waarbij andere verenigingen kunnen aanhaken. “Ook die hebben een moeilijk jaar maar door samen te werken kan je best veel bereiken. We zijn nu bezig om verschillende clubs aan te schrijven of ze een bijdrage aan ‘Klank op de Bank’ kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan de fotoclub die een bijpassende collage maakt bij een muziekstuk. Maar ook de dansers van Sjappoo.”

Pretpakketten vooraf te koop

Om de beleving compleet te maken zullen in de laatste weken voor het concert zogenaamde Kijk, Luister en Geniet Pakketten verkocht worden. Deze pakketten zijn gevuld met speciale lekkernijen en unieke goodies die aansluiten bij de uitzending. Hiermee krijgt de vereniging ook een steuntje in de rug aangezien er geen kaartverkoop is dit jaar.
De orkesten zijn als volgt over de dagen verdeeld: op 20 november zullen de Percussiegroep, JONG Volharding en Persi Swing Collective het spits afbijten. Op 21 november zijn het Klein Orkest en de Harmonie aan de beurt. Op zondagmiddag 22 november sluiten de kinderen van Spelenderwijs, Muzieketiers en de Muziek Maten het muzikale weekend af.

Foto: Julia de Vreede en Caio Bouwens van Volharding poseren op het affiche voor het unieke project dat de concerten rechtstreeks in de Steenbergse huiskamers gaat brengen.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant
Door: Nicole van de Donk