Volharding leert Dinteloordse jeugd van toeten en blazen

DINTELOORD – De continuïteit van de muziekvereniging waarborgen en zorgen dat er in het dorp mogelijkheden blijven om een instrument te leren bespelen; dat zijn de doelstellingen waarmee Volharding Dinteloord vandaag zo’n 200 kinderen van de Petrus en Paulus- en de Groen van Prinstererschool kennis liet maken met het harmoniewezen.

Dat gebeurde vanmorgen en vanmiddag in Het Dorpshuis, waar Volharding Dinteloord ook haar thuisbasis heeft. ,,Voorheen gingen we met een clubje de scholen langs, maar op deze manier kunnen we met een groter orkest en meer instrumenten werken,’’ aldus voorzitter Antoon de Ridder, zelf ook trompettist in het harmonieorkest, dat al heel lang op zijn inzet kan rekenen.

Als geen ander weet De Ridder dan ook dat nieuwe aanwas hard nodig is in de Volharding-gelederen. De muziekvereniging telt momenteel zo’n 35 leden en dat zouden er gerust het dubbele mogen zijn. 

Belangrijk dus om muziek maken te promoten bij de jeugd, in dit geval uit de groepen 3 t/m 6 van de genoemde basisscholen. De aandachtig luisterende kinderen kregen tekst en uitleg over de samenstelling van een orkest en middels het spelen van verschillende partijen werd, onder aanvoering van dirigente Carla Baaten van het opleidingsorkest, duidelijk hoorbaar gemaakt hoe een muziekstuk is opgebouwd. 

Ook kregen de kinderen zelf ruimschoots de gelegenheid om instrumenten uit te proberen, zoals trompet, drums, dwarsfluit en tuba. De Ridder: ,,Maar blaasmuziek begint altijd met de blokfluit, daarvoor hebben we dan ook een tweejarige opleiding in huis en ook voor de andere instrumenten hebben we professionele docenten beschikbaar, zowel voor lessen aan kinderen als volwassenen.’’

,,Ongelofelijk trouwens hoe sommige kinderen werkelijk uit elk instrument geluid weten te krijgen,’’ constateerde de voorzitter, uiteraard tot zijn genoegen, want dat biedt perspectief voor de toekomst van Volharding.