Volharding baalt van warme lokalen in ’t Cromwiel

STEENBERGEN – Beneden zitten de ouderen met hun jas aan te kaarten, terwijl de cursisten van muziekvereniging Volharding boven staan te puffen in de lokalen. De klimaatbeheersing in ’t Cromwiel is al jarenlang een bekend probleem. Exploitant Hydra heeft al zoveel mogelijk maatregelen genomen om het klimaat draaglijker te maken, maar volgens Volharding blijft het probleem bestaan en is direct ingrijpen nodig voordat de echte zomerwarmte losbarst. De gemeente waagt zich echter op dit moment niet aan zo’n grote investering in het pand.

Wethouder Esther Prent reageerde op de brandbrief die Volharding heeft gestuurd aan het college en de gemeenteraad. “Als er een simpele oplossing was geweest, dan hadden we dat natuurlijk al lang gedaan. Bij de oplevering van het pand in 2007 was het nog niet standaard om een goede klimaatbeheersing te plaatsen. We nemen het probleem mee in onze visie maatschappelijk vastgoed, waarin alle voorzieningen in de gemeente onder de loep worden genomen zodat we een afweging kunnen maken voor de toekomst. Dus tenzij de raad mij middelen geeft voor een extra investering, is er helaas op dit moment niets aan te doen.”

D66: Tijd van pleisters plakken voorbij

Het was alleen D66 die zich kwaad maakte over deze opstelling. “Het wordt iedere keer vooruitgeschoven. Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor het groot onderhoud en de tijd van pleisters plakken is nu wel voorbij. De urgentie is hoog”, aldus Loes Baselier namens de partij. De andere fracties in de raad vinden het echter voldoende om de visie af te wachten die volgend jaar verschijnt.

Kom zelf de warmte ervaren

“Dit vinden wij als vereniging heel teleurstellend om te horen. Sinds 2017 is er wel zeventien keer overleg geweest over het klimaatprobleem in het gebouw. In de lokalen kunnen de ramen niet open en de deuren kunnen ook niet worden opengezet vanwege geluidsoverlast voor de aangrenzende lokalen. Ondanks dat de zonwering preventief naar beneden gaat, blijft het te warm omdat het systeem niet toegesneden is op het gebouw. Ik nodig de raadsleden uit om het zelf eens te komen ervaren op een warme woensdagmiddag als er volop lessen zijn”, zegt secretaris Kees van der Weegen.

Foto: Klarinetdocente Marieke Luteijn en haar leerlingen snakken naar frisse lucht in hun oefenruimte. “Het is vooral het zuurstofgebrek waar we last van hebben. De ventilator kan je niet te dichtbij zetten want dan waait de bladmuziek weg.”
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant
Door: Nicole van de Donk