vrijdag 1 november 2013, 00:00

Voetbalclubs niet geholpen met besluit over kunstgras

STEENBERGEN – Het besluit dat een nipte raadsmeerderheid gisteravond heeft genomen over kunstgrasvelden voor vv Steenbergen, NVS (Nieuw-Vossemeer) en SC Kruisland helpt de clubs alleen maar van de wal in de sloot, zo stelden de vertegenwoordigers van de voetbalverenigingen na afloop van het zoveelste ellenlange debat over deze slepende kwestie.

Met negen stemmen voor en acht tegen besloot de raad dat vv Steenbergen, NVS en SC Kruisland ieder één kunstgrasveld kunnen krijgen, op voorwaarde dat de clubs binnen vijf jaar de helft van de totale kosten voor hun complete accommodaties ophoesten.

,,Dat is voor ons een volstrekt onmogelijke opgave,’’ reageerden voorzitter Ron Bosters van NVS, zijn ‘collega’ Albert Engelen van SC Kruisland en voorzitter Willy Knop van de accommodatiecommissie van vv Steenbergen. ,,We zijn dus blij gemaakt met een dooie mus en weer helemaal terug bij af.’’

De drie verenigingen hadden in aanloop naar de raadsvergadering nota bene gezamenlijk een voorstel ingediend op welke manier er, in hun optiek, wél op een voor de clubs haal- en betaalbare manier kunstgrasvelden aangelegd zouden kunnen worden. Waarbij zelfs werd uitgegaan van twee kunstgrasvelden op het complex van vv Steenbergen.

Handreiking

,,Wij zijn bereid om onze nek heel ver uit te steken en mee te werken aan een structurele bezuiniging van 250.000 euro per jaar op de kosten voor alle buitensportaccommodaties in de gemeente.’’

De oppositiepartijen Door!, GB/Dé Lokale Partij, PvdA en Lijst Ger de Neve toonden zich van harte bereid om deze handreiking aan te pakken. Zij spraken het vertrouwen uit in de clubs, maar wisten met hun argumenten de coalitie niet over de streep te halen.

Steenbergen Anders, VVD, D66 en – zij het schoorvoetend – ook het CDA hielden vast aan de voorwaarde dat de eigen bijdrage – middels een privatiseringsproces – van de voetbalverenigingen drastisch omhoog moet: van de huidige acht procent tot minimaal de helft van de totale kosten.

’Appels en peren’

De voetbalsport krijgt volgens de coalitie veel meer financiële steun van de gemeente dan alle andere vormen van gesubsidieerde vrijetijdsbesteding in de gemeente. Aan die ongelijkheid moet, wat de vier bondgenoten betreft, de komende jaren paal en perk worden gesteld.

Toch zeker met het oog op de forse bezuinigingen op de gemeentebegroting kunnen en willen zij de bestaande situatie niet langer verantwoorden. Het verweer van de vereniging tegen deze opvatting luidt dat vv Dinteloord, Divo en SC Welberg voor nog geen vijfduizend euro per jaar wél op kunstgras kunnen trainen en spelen. Waardoor zij veel minder met afgelastingen te kampen hebben, meer leden aantrekken en dus ook een betere exploitatie genieten.

,,Je kunt bovendien geen appels met peren vergelijken. Voetbal is nu eenmaal volkssport nummer één, waar wekelijks enkele duizenden kinderen, volwassenen, vrijwilligers en supporters veel plezier aan beleven en gezond bij blijven,’’ aldus NVS-voorzitter Ron Bosters, die er met zijn pet niet bij kon hoe het vanavond fout liep voor de clubs. ,,Hoe kan het nou toch dat men gewoon niet met ons wil samenwerking aan een voor iedereen zo goed mogelijke oplossing?’’

Uit de Steenbergse Courant