Voedselbank in de problemen door hamsteraars

STEENBERGEN – De gevolgen van de hectiek rond het coronavirus treft de cliënten van de West-Brabantse voedselbank Goed Ontmoet extra hard. Brood, vers fruit en aardappelen zijn op in de winkels en dus gaan er geen restanten meer richting de voedselbanken. Joke Bolders, coördinator van het Steenbergse uitgiftepunt, weet de oplossing: “Stop met hamsteren! Het is nergens voor nodig! De mensen die het echt nodig hebben, worden nu zwaar gedupeerd.”

Niet alleen de toevoer van deze versproducten is gestopt. Tot overmaat van ramp kwam eerder deze week de boodschap dat het Tilburgse distributiepunt van de voedselbanken voorlopig twee weken dicht gaat. “Ook hier is het hamstergedrag de reden. Daardoor komt er onvoldoende binnen.”

Het slaat nergens op

Joke Bolders zelf kan er met de pet niet bij. “Het is nergens voor nodig. Fabrieken draaien gewoon en er wordt voortdurend bevoorraad. Maar tegen het hamstergedrag valt niet op te werken door de supermarkten.” Zelf heeft de coördinatrice met verbazing  moeten constateren dat het met name op de versafdelingen een kaalslag is. “Het slaat helemaal nergens wat er nu gebeurt,” aldus een verontwaardigde Bolders. In totaal melden zich wekelijks 45 gezinnen, samen goed voor 100 personen wekelijks bij de Steenbergse voedselbank. “Voorheen kreeg ieder gezin wekelijks twee broden. Nu niet eens een halfje.”

De gemeente kondigde vorige week al aan dat gemeenschapshuis ’t Cromwiel en daarmee het uitgiftepunt van de voedselbank zou sluiten. “Gelukkig hebben we dit met in overleg met het Crisisteam weer terug kunnen draaien,” aldus een opgeluchte Bolders.

Steentje bijdragen

Nu de nood aan de man is, laat zij weten voor een onorthodoxe aanpak te gaan. “Normaal gesproken nemen we geen etenswaren aan omdat wij aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Maar als er mensen zijn die een steentje bij willen dragen, dan houden wij ze nu niet tegen.” Vooropgesteld dat het eten voorverpakt en niet over de datum is. “Bijvoorbeeld ook voorverpakte rijst en pasta ter vervanging van de aardappelen zijn van harte welkom.”

Wie wat te schenken heeft, kan aanstaande vrijdag tussen 14.00 en 15.00 uur spullen afleveren aan de achterzijde van ‘t Cromwiel. Ook donaties aan Voedselbank Goed Ontmoet zijn van harte welkom zodat de organisatie zelf de noodzakelijke boodschappen in kan slaan. Een bijdrage kan overgemaakt worden naar: NL78RABO0140241833 t.n.v. Stichting Goed Ontmoet te Bergen op Zoom o.v.v. Donatie.