Vluchtelingenproblematiek brengt Steenbergen landelijk in beeld

STEENBERGEN – Het instellen van een noodverordening om ongeregeldheden rondom de beeldvormende vergadering van vanavond over de vluchtelingenproblematiek in de kiem te kunnen smoren, heeft ervoor gezorgd dat Steenbergen landelijk in het nieuws is. Nieuwssites op internet, maar ook radiostations en televisiezenders hebben hun vizier gericht op Steenbergen, waar van ’t Cromwiel ondertussen een ‘onneembare vesting’ is gemaakt.

In de sporthal van het multifunctionele (gemeenschaps)centrum wordt vanaf 19.30 uur de beeldvormende vergadering van de raad gehouden, om de mening van de bevolking te peilen over de mogelijke opvang van asielzoekers in Steenbergen. Over dit onderwerp zijn de gemoederen de voorbije weken al hoog opgelopen.

Gemeente en politie sluiten niet uit dat vanavond Feyenoord-hooligans hier de openbare orde willen komen verstoren en hebben daarom voorzorgsmaatregelen genomen. Dankzij noodverordening en het aanwijzen van een zogeheten veiligheidsrisicogebied, heeft de politie verdergaande bevoegdheden gekregen om op te treden tegen eventuele relschoppers.

Inmiddels heeft zich bij het hekken hermetisch afgezette Cromwiel een behoorlijk aantal politie- en beveiligingsmensen verzameld. Ook de televisiewagen van de NOS staat al klaar om verslag te doen van de gebeurtenissen. In het gebied rondom de Markt en ’t Cromwiel wordt voortdurend gesurveilleerd door agenten. De beeldvormende vergadering en alles daaromheen loopt zodoende ook flink in de papieren voor de gemeente, die hieraan een bedrag van maximaal 50.000 euro kwijt denkt te zijn.

Overdreven of het zekere voor het onzekere?

Mensen op straat en winkeliers in het centrum geven aan zich zorgen te maken over alles wat er nu op Steenbergen af dreigt te komen en de imagoschade die hieruit vermoedelijk voortvloeit.

Een aantal winkels in de binnenstad had voor vanavond een Ladiesnight gepland, maar zij hebben deze speciale koopavond afgelast, na de uitvaardiging van de noodverordening.

Op social media wordt met gemengde gevoelens gereageerd op deze door burgemeester Joseph Vos genomen maatregel. De één vindt het overdreven en ‘de kat op het spek binden’, de ander acht het verstandig dat het zekere voor het onzekere wordt genomen.