Vlinderidylle niet alleen goed voor de vlinders maar ook voor de kinderen van de Regenboog

DINTELOORD – Dankzij de familie Verwer – eigenaar van het landgoed Westcreecke – en het initiatief van Machiel en Anja van Wouwe – weten vlinders en bijen het bijzondere plekje aan de Stoofdijk straks vast goed te vinden. En kunnen ze zich te goed doen aan wat een hopelijk komende bloemenzee hen te bieden heeft. Maar ook voor de leerlingen van de groepen 3-4 en 5-6 van de Regenboogschool is de komende Vlinderidylle belangrijk. Het brengt hen dichter bij de natuur en het besef dat bloemen, vlinders en bijen daarin een belangrijke rol hebben.

Vanochtend werd onder leiding van onder meer Kars Veling van de Vlinderstichting en dankzij de ondersteuning van Gemeente Steenbergen (vanuit het initiatievenfonds), de genoemde familie Verwer, de Dorpsraad Dinteloord, Saskia Palache (leerkracht Regenboogschool) en Erik van der Heijden grondbewerking (HTO tuinontwikkelaar) een projectje gestart aan de Stoofdijk. Hier mochten de kinderen bloemenzaad strooien op zo’n 2500 m2 land dat straks wordt omgetoverd in een smikkelveld voor vlinders en bijen. Dit als voorspel voor professioneel inzaaien dat gaat volgen.

Veertig verschillende soorten

“Er worden in totaal 40 soorten bloemen en planten ingezaaid. Denk daarbij aan soorten die in dit gebied thuishoren, zoals rolklaver, Peen, Pastinaak en Margriet. Er worden drie mengsel gezaaid. Voor vlinders, voor bijen en een mengsel dat specifiek bij deze locatie hoort”, vertelt Kars Veling van de Vlinderstichting. Zijn lezing in Dinteloord over het belang van vlinders en bijen resulteerde in het idee om een zogenoemde ‘Vlinderidylle’ te realiseren. “Hier zullen ook heel wat mensen van kunnen genieten. Er komt een wandelpad doorheen, dus dat wordt wandelen tussen de bloemen, vlinders en bijen”, aldus Kars Veling.

Educatief belangrijk

Maar ook juf Saskia Palache is blij met de mogelijkheden die de Vlinderidylle gaat bieden. “Dit is vlak bij onze school. Haast in de achtertuin. We hebben in dit voorjaar op het schoolplein al zaadbommen in de grond gedaan en dat is prachtig. Nu kunnen de kinderen straks ook hier regelmatig even naar toe en zien ze met eigen ogen datgene wat we om de lessen al hebben verteld. We hebben al plannen voor een insectenhotel en zullen met de leerlingen regelmatig een uitstapje naar deze idylle maken. Dat is heel educatief”.

Onderhoud gewaarborgd

Gemeente Steenbergen gaat voor het onderhoud zorgen dus ook dat is gewaarborgd. Dat onderhoud was de enige eis die familie Werver stelde bij het beschikbaar stellen van het stukje land.  

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl