Afbeelding
maandag 16 juli 2018, 16:00

Vliegende start voor bijenhoudersvereniging ‘Imkers Bij 1’

WELBERG – De nieuwe bijenhoudersvereniging ‘Imkers Bij 1’ kent een vliegende start. Aan het eind van het open imkerijweekend bij imkerij ‘Landjuweel’ aan de Boomdijk op de Welberg telde de inschrijflijst de namen van maar liefst twintig serieus geinteresseerden. “Boven verwachting,” aldus Kees Dogge van Landjuweel. Dat gold eveneens voor de belangstelling tijdens het open weekend waar, ondanks het warme weer, vele honderden op af kwamen. 

Bijen houden is ‘hot’. Menig hobbyist voert in eigen tuin de scepter over een nijver volk. Als beloning voor het veilig en gezond houden, leveren de diertjes aan het eind van iedere zomer potten vol goudglanzende honing. De populariteit van het ambachtelijk imkeren is goed nieuws voor de bij die, evenals vele andere insectensoorten, in zijn voortbestaan wordt bedreigd. De familie Dogge van imkerij Landjuweel kreeg in haar winkel aan de Boomdijk in Welberg dusdanig veel vragen over het bijen houden dat zij besloot een vereniging op te richten: ‘Imkers Bij 1’.

Mesjeu Van Dongen

Het is niet voor het eerst dat Steenbergen een imkervereniging heeft. “Sterker nog. De laatste vereniging is pas een jaar of drie geleden opgeheven,” vertelt Kees Dogge. Volgens hem kent het bijen houden een lange geschiedenis in Steenbergen. “Dat was te danken aan ‘mesjeu’ Ad van Dongen die les gaf op de voormalige landbouwschool. Hij was een groot bijenliefhebber die zijn enthousiasme op veel leerlingen over wist te brengen. Met als gevolg dat vele van hen de school verlieten met het imkersdiploma op zak.”

Eigen kast

Wie lid wil worden van ‘Imkers Bij 1’ betaalt daar 50 euro per jaar voor. Daarvoor krijgt men onder meer de basisopleiding tot imker. “Dat doen we anders dan gebruikelijk,” legt Marjoleen Dogge uit. “Bij ons krijgen de cursisten direct een eigen kast met een volk. Daar zorgen ze met z’n tweeën voor. We beginnen iedere bijeenkomst met een half uurtje theorie maar daarna gaan we naar buiten, naar de kast. Daar leer je het meeste van. We merkten zelf tijdens onze opleiding dat het allemaal klip-en-klaar was als de leraar het uitlegde maar zodra we thuis waren, sloeg de twijfel toe. Wanneer je het direct zelf moet doen, blijft het veel beter hangen.”

Aan het eind van de opleiding krijgen de cursisten een zogenaamde ‘aflegger’ van het volk mee naar huis waarmee zij hun eigen koninginne-rijk kunnen beginnen.

Bijenstal

Naast de opleiding verzorgt ‘Imkers Bij 1’ ook lezingen en andere educatieve activiteiten. Die zullen ook voor niet-leden, tegen betaling, toegankelijk zijn. De imkerijwinkel dient vooralsnog als thuisbasis voor de club maar het kan best zijn dat daar verandering in komt. Marjoleen: “Het zou geweldig zijn wanneer er hier in de buurt een bloemenweide met bijenstal zou komen waar de imkers kunnen werken en iedereen die dat wil, kan komen kijken.”

Sponsoren

Wie geen lid wil worden maar de bij een warm hart toedraagt, kan donateur worden. Voor een bedrag van 25 euro kan men dan gratis aan alle lezingen deelnemen. Ook sponsoren zijn van harte welkom. “We willen bedrijven de leskasten laten sponsoren,” aldus Kees. “Aan de buitenkant van de kast komt dan de naam van het bedrijf te staan. Een mooiere manier om te laten zien dat je je bekommert om de natuur en duurzaamheid is er niet.”

De vereniging kent al een vliegende start met dertien leden en een voltallig bestuur bestaande uit Kees Dogge (voorzitter en op de foto rechts), Marco van de Klooster (secretaris) en Marino Gelten (penningmeester). De vereniging valt onder de koepel van Imkers Nederland.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant