Vlaojestààmpers rijden mee in optocht Krabbegat

WELBERG – Het is niet vaak dat KijkopSteenbergen nieuws uit Bergen op Zoom brengt, maar voor één keer maakt de redactie een uitzondering. Gisteren werd namelijk via de Bergse site Vastenavend.nl wereldkundig gemaakt dat Bouwclub De Vlaojestààmpers uit Welberg op 25 februari 2020 als buitencategoriewagen meerijdt in de optocht van ‘t Krabbegat. Een hele eer voor de Vlaoje, maar ook een verlies voor de optocht van Strienestad die gelijktijdig plaatsvindt.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat een grote wagen meerijdt in de Bergse optocht. Een bouwclub, zeker van buiten het Krabbegat,  moet hiervoor een verzoek indienen en dan is het maar afwachten of de stichting Vastenavend akkoord kan gaan. Dit jaar zijn er twee exotische clubs die door de ballotage kwamen: naast de Vlaojestààmpers uit de Raldal doen ook de Bokkerijders uit ‘t Sanegat (Huijbergen) mee. Zij waren al eerder te bewonderen in de optocht van het Krabbegat, voor de Vlaoje is het een debuut.

Alle begrip

De bouwclub is hierover al eerder in contact getreden met de Stichting Karnaval Steenbergen waar men alle begrip trof voor de ambities van de Vlaoje. Zoals reeds vermeld, is deelname aan de optocht in het Krabbegat niet voor alle bouwclubs weggelegd en de Vlaoje zien het dan ook “als een droom die uitkomt”.

Wagen-ontwerper Koen Cuelenaere geeft via Vastenavend .nl de volgende reactie (vrij vertaald vanuit het Bergs-red.): “Meer mensen kunnen zo ons werk zien. Het is gewoon een prachtige stap om de club nog meer te motiveren en nog mooiere creaties te maken.”

De Vlaojestààmpers denken nog na over hoe ze hun wagen toch aan het Steenbergse publiek kunnen laten zien, want dat vinden ze ook heel leuk.

Foto’s © Mark Koenraadt