dinsdag 30 oktober 2018, 15:30

Vijf maal meer slaapapneu patiënten dan wordt onderkend

NIEUW-VOSSEMEER – Een maal per jaar organiseert EHBO vereniging Nieuw-Vossemeer een informatiebijeenkomst waarin het thema gezondheid centraal staat. Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor zowel leden als overige belangstellenden. Afgelopen dinsdagavond kwam Jan Kamerling naar De Vossenburcht. Hij gaf informatie over slaapapneu, een veel voorkomende aandoening die behoorlijke gevolgen voor de gezondheid heeft, maar enorm wordt onderkend.

Kamerling is districtscoördinator van de Apneuvereniging voor Zuid-West Nederland. Hoewel hij zelf geen last van de aandoening heeft, is Jan Kamerling ervaringsdeskundige. Zijn echtgenote bleek namelijk al heel wat jaren te lijden aan slaapapneu. En had – toen dit uiteindelijk werd vastgesteld – veel baat bij hulpmiddelen.

Ademstops

Na een kort welkomstwoord door secretaris Marinanne Jogchems brandde Jan Kamerling los. “Bij Slaapapneu is er sprake van een ademstilstand die zo’n tien seconden duurt. Er zijn milde vormen waarbij 5 tot 15 ademstops per uur optreden. Tussen de 15 en 30 stops wordt aangemerkt als matig ernstig, meer dan 30 stops komt ook voor, dan is er sprake van een ernstige apneu”, zo vertelt Kamerling.
Hij geeft aan dat bij heel veel mensen die een slaapapneu hebben dit nog niet is ontdekt. “Er zijn vijf maal meer apneupatiënten dan de personen die behandeld worden voor slaapapneu”, weet Jan Kamerling. Tijdens de avond vertelt hij over de gevolgen van de aandoening: “Abnormale vermoeidheid, vergeetachtigheid, stress, vaak uit bed moeten om te plassen, ochtend hoofdpijn, grote slaapbehoefte, soms angstgevoelens, nachtelijk zweten, hartklachten, hoge bloeddruk, libidoverlies en ook gevallen van een burn out”. Er komen ook praktijkvoorbeelden aan de orde, zoals bijvoorbeeld de situatie van Kamerlings broer. “Die kreeg 20 jaar flinke medicijnen voor een hoge bloeddruk. Tot bij hem apneu werd geconstateerd en hij een masker kreeg voor het slapen. Geen medicijnen meer nodig, maar wel 20 jaar onnodig geslikt”.

Gelukkig kan de aandoening met technische hulpmiddelen goed worden behandeld. Daar kregen de aanwezigen informatie over. En wie van hen de klachten die deze avond werden genoemd herkende, zal vast nadenken over een bezoek aan de huisarts en KNO-arts.

Uit de Steenbergse Courant