Vijf lezingen over de geschiedenis van Steenbergen

STEENBERGEN – Heemkundekring De Steenen Kamer viert dit jaar het 25-jarig bestaan. Dat gebeurt onder meer met een cyclus van vijf lezingen door leden van de kring, die hun sporen op het gebied van de geschiedenis van Steenbergen zeker hebben verdiend.

Woensdag 15 mei verzorgt professor dr. Han Leune de eerste lezing. Die heeft de titel ‘Steenbergen als militair bolwerk’ mee gekregen. Leune behandelt uitvoerig de West Brabantse Waterlinie en het Fort Henricus.
Woensdag 19 juni gaat drs. Jan Peeters diep in op de geschiedenis van de Heraldiek van Steenbergen. Daarbij komen zegels, wapens en vlaggen aan de orde.
Woensdag 18 september vertelt Kruislander Hans Slokkers over het middeleeuws Steenbergen. Dit doet hij aan de hand van oude prenten.
Op Woensdag 16 oktober behandelt drs. Frans van Eekelen de oorsprong van Steenbergen. Aan de orde komen de invloed van de 80-jarige oorlog, de economische invloed van de landbouw en delen van de Steenbergse cultuur.
De vijfde en laatste lezing wordt gehouden door drs. Robert Catsburg. Hij behandelt de Tweede Wereld Oorlog in Steenbergen, met de nadruk op de jaren 1944-’45 en de Slag om de Schelde met haar gevolgen voor Welberg.
Ter afsluiting wordt op woensdag 11 december door Gerard Baten een digitale stadwandeling door het centrum van Steenbergen gepresenteerd aan de hand van oude foto’s.
Alle lezingen worden gehouden in de Lourdeskapel. Ze starten steeds om 19:30 uur en rond 21:30 uur wordt de avond afgesloten. Tijdens de pauze is er koffie of thee tegen een kleine bijdrage.
Voor leden van de Heemkundekring is de toegang gratis. Niet-leden betalen vijf euro per lezing. Bij aanschaf van een combi-kaart wordt de toegang 4 euro per lezing. De combikaart kan worden besteld via het mailadres: secretariaatsteenenkamer@gmail.com, onder vermelding van “Lezingencyclus”.