Vier eeuwen dorpsgeschiedenis vastgelegd in Een Rondje De Heen

DE HEEN – In gemeenschapshuis De Stelle hebben Riena en Martin Valkhoff vanmiddag ‘Een Rondje De Heen’ gepresenteerd: het boek dat zij hebben samengesteld over de 400-jarige geschiedenis van het dorp. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan vier (oud-)inwoners – Harry Looijen, Jan van Trier, Cor Dam en Corrie Schepers – die hun medewerking verleenden aan de totstandkoming van het naslagwerk.

De uitreiking van de eerste boeken vanmiddag door Martin (links) en Riena (rechts) Valkhoff aan de dames Dam en Schepers en de heren Van Trier en Looijen.

‘Een Rondje De Heen’ is overigens veel meer dan dat. In 192 pagina’s nemen de auteurs de lezer mee op een ware tijd- en ontdekkingsreis door heden en verleden van de kleinste kern van de gemeente Steenbergen.

Van de carnavalsmoord op Heense Molen tot onderwijs, natuurschoon en bijnamen

Alles komt aan bod: historische feiten over het ontstaan van ‘Hogediep’, zoals het dorp voorheen ook werd genoemd en bijvoorbeeld de carnavalsmoord op buurtschap Heense Molen in 1886.

Maar ook De Heen in oorlogstijd, het (voormalige) verenigingsleven, de landbouw in de polders, de bedrijvigheid, bijzondere hoeves en boerderijen, het natuurschoon in de omgeving, de recreatieve voorzieningen, het onderwijs dat binnenkort na bijna 200 jaar gaat verdwijnen en de kerk die in november wordt gesloten, maar ook een spookverhaal en een blad vol bijnamen van weleer ontbreken niet.

Hetzelfde geldt voor de restauratie van het eeuwenoude bakhuisje, op het achterterrein van boerderij De Uitwijk, waarmee een blijvende herinnering aan het 400-jarig bestaan wordt gerealiseerd.

Rijkelijk geïllustreerd

Het meer dan wetens- en lezenswaardige boek bevat bovendien een fiets- en wandelkaart, om in het echt te kunnen zien en beleven wat Riena en Martin Valkhoff hebben beschreven.

De echtelieden kwamen op het idee om een boek te maken ter ere van het dorpsjubileum, nadat Riena duizenden foto’s uit het acrhief van Jan Stoop had gedigitaliseerd. Hij maakte vroeger foto’s van alles dat zich in De Heen voltrok.

Sinds augustus vorig jaar staken de echtelieden – van oorsprong afkomstig uit Rotterdam – bijna al hun vrije tijd in het rijkelijk geïllustreerde ‘Rondje De Heen’, waarvan Martin zelf de vormgeving voor zijn rekening nam.

Gratis voor alle dorpsbewoners

Plaatselijke bedrijven zorgden voor de sponsoring en zijn in ruil voor hun bijdragen op uiterst fraaie wijze vereeuwigd in het boek, dat door de Stichting Leefbaarheid De Heen aan alle inwoners van het dorp gratis wordt aangeboden. Huis aan huis zijn hiervoor tegoedbonnen verspreid. Vanaf vanmiddag kunnen de dorpelingen daarmee een exemplaar ophalen.

Wie het boek (à 7,50 euro) wil bestellen kan een mailtje sturen naar eenrondjedeheen@gmail.com. Op de Boerenmarkt waarmee zondag 15 juni het 400-jarig bestaan groots wordt gevierd, is het boek eveneens voor iedereen te koop. 

Win een exemplaar

De makers en de uitgevers hebben KijkopSteenbergen.nl de gelegenheid geboden om vijf exemplaren te verloten. Belangstellenden die hiervoor in aanmerking willen komen kunnen – uiterlijk tot 6 juni – een mailtje sturen naar info@kijkopsteenbergen.nl o.v.v. naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

De winnaars krijgen vervolgens persoonlijk bericht en kunnen het boek ophalen tijdens de Boerenmarkt bij de Stichting De Heen 400 jaar.

De aanleg van het sportveld in 1962.

Hofstede De Uitwijk dateert al uit de begintijd van De Heen en was toen eigendom van de Oranje’s.

Foto: De leerlingen en onderwijzers van de openbare lagere school op een foto van 17 september 1907.

Met de restauratie van het eeuwenoude bakhuisje wordt een blijvende herinnering verwezenlijkt aan het 400-jarig bestaan van De Heen.