Vestingstedenroute met daarin Steenbergen feestelijk gelanceerd

REGIO – Afgelopen vrijdag is de Vestingstedenroute – waarin ook Steenbergen, Fort Henricus en het Benedensas zijn opgenomen – gelanceerd. Met een klaroenstoot van den Steenbergse Stadsheraut, begeleid door Bergsche Battery, het stadsleger van Geertruidenberg werd in Geertruidenberg de ‘Zuiderwaterlinieroute geopend. Een speciale website, een app en een boekje verschaft de automobilist alle informatie. Deze is overigens ook interessant voor andere historisch belangstellenden.

Vestingstedenroute.nl is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV) en de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC). Het idee is om elf vestingsteden in Noord-Brabant te verbinden via een speciaal samengestelde toeristische autoroute. Onderweg kunnen ‘talloze erfgoedparels zoals forten, kastelen, schansen en vestingswallen’ worden bezocht, als ook de plaatsen die langs de route liggen.

Elf vestingsteden

De plaatsen met historie zijn Bergen op Zoom, Steenbergen, Willemstad, Klundert, Geertruidenberg, Breda, Heusden, ’s Hertogenbosch, Megen, Ravenstein en Grave.
De route telt vier etappes: Bergen op Zoom naar Willemstad, Willemstad naar Geertruidenberg, Geertruidenberg naar Heusden en Heusden naar Grave.

Eigen website

De uitgebreide en aantrekkelijke website – www.vestingstedenroute.nl – geeft alle informatie. Er is echter ook een app die de belangstellende informeert en er is een gratis verkrijgbaar boekje. Dat zal zeker in de vvv-informatieposten in genoemde plaatsen komen te liggen.
Voor horecaondernemers en erfgoedorganisaties is een speciale toolkit beschikbaar waardoor zij hun aanbod en aanbiedingen gemakkelijk kunnen delen.

Foto: Willemijn van Hees (voorzitter van de VNV) en Peter Staal (directeur KNAC) openden vrijdag 10 juli in een klassieke auto en na een klaroenstoot van een stadsheraut van Steenbergen de Zuiderwaterlinie route.