Afbeelding
vrijdag 17 juli 2020, 15:00

Vestinghuys, ons verleden onder één dak Zes kernen komen samen in één tentoonstelling

STEENBERGEN – Vanaf woensdag 22 juli is de Gummaruskerk in Steenbergen gastheer voor het Vestinghuys, een tijdelijke tentoonstelling over het verleden en heden van de gemeente Steenbergen. De expositie, die nog tot eind 2021 te bezoeken is, neemt inwoners en toeristen mee voor een ‘rondje om de kerk’. Wethouder erfgoed Wilma Baartmans verricht de opening en wordt daarbij geholpen door de Stadsherauten.

Vrijwilligers van cultuurhistorische organisaties uit alle kernen van de gemeente Steenbergen is gevraagd om input te leveren voor het Vestinghuys. “We hebben hen gevraagd om drie verhalen over de eigen kern aan te leveren die zij aan nieuwe bezoekers zouden vertellen,” licht wethouder Baartmans toe. “Het resultaat is verrassend. Het is geen traditioneel verhaal waarbij de geschiedenis van de gemeente Steenbergen van het jaar 1272 tot nu chronologisch wordt verteld, maar een soort lopend buffet van verhalen waar ieder uit kan pikken wat hij wil.” ‘Bos & Bos tentoonstelling en interieur’ begeleidde het traject en maakten er één geheel van onder de noemer ‘Vestinghuys, ons verleden onder één dak’.

Ton van Nijnatten

De eyecatchers van de tentoonstelling zijn zes metershoge afbeeldingen van katholieke kerken uit de kernen van Steenbergen. Zij zijn uitvergrotingen van pentekeningen die de overleden Steenbergenaar Ton van Nijnatten maakte voor het boek ‘Kerken in het Bisdom Breda’ (2004). Dit lijvige boekwerk omvat maar liefst 170 pentekeningen van katholieke kerken in West-Brabant en Zeeland.
Tijdens het rondje om deze kerken passeert de bezoeker onder meer het verhaal van De Spar van De Heen, het bewogen verleden van Keeke van de Congo en de herontdekking van de pomp van Kruisland. Ook het roemruchte verleden van Janske Gorissen van de Welberg, de levensloop van de Kreek van Dinteloord en het succes van de Steenbergse ‘Bac’ komen voorbij.

Miniaturen van Steenbergen

Bijzonder is de vitrine met kleine kunstwerken van Niel Steenbergen, een van de bekendste kunstenaars van de stad. In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan zijn leven en werk. Ter voorbereiding hierop nam de gemeente contact op met zijn nabestaanden die een aantal miniaturen van de veelzijdige kunstenaar ter beschikking stelden voor de expositie.
De tentoonstelling is nog niet helemaal volledig bij de opening. Er volgen nog een animatie over het ontstaan van de vestingstad Steenbergen en een speurtocht voor kinderen. “We vonden het echter belangrijk om aan het begin van een nieuw, corona-proof, toeristisch seizoen de expositie te openen zodat iedereen er volop van kon genieten,” aldus de portefeuillehouder.

Expeditie Nassau

Het idee van een Vestinghuys is ontstaan gedurende de Expeditie Nassau, een project waarin inwoners, gemeente en organisaties met ideeën kwamen om het vestingverleden van Steenbergen te versterken. Een van de conclusies van de expeditieleden was dat het ontbreken van een plek waar de geschiedenis van stad en dorpen te zien is, als een gemis werd ervaren. De ambitie om een dergelijke voorziening te realiseren, kreeg de titel Vestinghuys.

Geen afbreuk

“Uit de Expeditie Nassau kwam naar voren dat het Vestinghuys niet persé een vaste plek hoefde te krijgen. Het kon ook een mobiel gegeven zijn. De expositie ‘Vestinghuys, ons verleden onder één dak’, is zo opgezet dat hij overal opgezet kan worden.” Dat de tentoonstelling nu in de Gummaruskerk staat, is voor Baartmans van belang: “De toekomst van de kerk is politiek en publiek onderwerp van gesprek. Deze expositie maakt tastbaar wat de mogelijkheden zijn zonder afbreuk te doen aan de kerkelijke waarde.”

Openingstijden

De tentoonstelling blijft in ieder geval tot eind 2021 te bezoeken in de Gummaruskerk.
De openingstijden zijn die van de kerk en VVV: in de periode juli-augustus: woensdag t/m zaterdag 11.00-16.00 uur, in de maand september woensdag, vrijdag en zaterdag 11.00-16.00 uur; oktober-december vrijdag en zaterdag 12.00-16.00 uur.

Foto: Zes katholieke kerken uit de kernen van de gemeente Steenbergen vormen de blikvangers van de expositie ‘Vestinghuys, ons verleden onder één dak’. Daar tussendoor kunnen de bezoeker bijzondere verhalen lezen, bijeen gebracht door de cultuurhistorische organisaties van de gemeente.

Door: Dasja Abresch

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant