Afbeelding
woensdag 22 juli 2020, 13:12

Vestinghuys: historie en cultuur in één tentoonstelling

STEENBERGEN – De rode loper lag uit, bezoekers werden uitbundig verwelkomd en de verwachtingen waren hooggespannen dinsdagmiddag. In de Gummaruskerk vond de officiële opening van tentoonstelling ‘Vestinghuys’ plaats.

Luidkeels werden alle genodigden welkom geheten door twee Stadsherauten. Hun “aandacht, aandacht, aandacht” deed alle hoofden op de Markt omdraaien. De opening van tentoonstelling ‘Vestinghuys’ ging zeker niet geruisloos voorbij. “Het was nog een tijdje spannend of we de opening op deze wijze door konden laten gaan” verzucht Olav Reijers, adviseur kunst, cultuur en erfgoed van de gemeente, opgelucht. “Maar nu de tentoonstelling in de Gummaruskerk staat, hebben we ruimte genoeg om de Coronaregels in acht te nemen.”

“Niel Steenbergen, creatief man, geboren in Steenbergen”

Herman Steendam, schoonzoon van Niel én vertegenwoordiger van de familiestichting geeft de aanwezigen op boeiende wijze een kijkje in het leven en werk van Niel. Hoe hij als jongetje van vier zijn vader verloor door een noodlottig ongeval. Hoe zijn moeder hertrouwde met meester Franken, hoofd van de lager school in Steenbergen. Maar ook over de creatieve invloed van zijn ouders. Kunst zat hem letterlijk in het bloed. Niel won de ‘Prix de Rome’. Een prestigieuze wedstrijd, die hem een  opleiding van drie jaar in Rome opleverde. “Ik zou u graag een afbeelding laten zien, maar helaas, een beamer was niet beschikbaar” lacht Herman. “Daarom krijgt u allen een aantal ansichtkaarten, dan kunt ik zich een beeld vormen.” Op de kaarten staan werken van Niel Steenbergen, Ze tonen de veelzijdigheid van de kunstenaar.   In heel Nederland is het werk van Niel nog zichtbaar in het straatbeeld. In Steenbergen is het vredesmonument op het Kerkplein bij zowat iedereen bekend.

Vestinghuys brengt alle kernen in beeld

Het idee een tentoonstelling samen te stellen over de historie en cultuur van Steenbergen ontstond 4 jaar geleden toen expeditie Nassau werd gestart. “Het doel was de rijkdom en de breedte van het lokale erfgoed uit alle kernen in beeld te brengen” vertelt Wilma Baartmans in haar speech tijdens de officiële opening van ‘Vestinghuys’. Een vertegenwoordiging van vrijwilligers en inwoners uit alle keren van de gemeente hebben een bijdrage geleverd aan de tentoonstelling. Het resultaat is opvallend. Van de Sint Gregoriuskerk in Kruisland tot het Bakhuis in De Heen. De verhalen erachter maken de tentoonstelling boeiend voor elke bezoeker. Naast een vitrine vol werk van Niel Steenbergen en tekeningen van Tom van Nijnatten kreeg wethouder Baartmans nog een laatste stuk overhandigd door Jan Peeters. Een oorkonde waarin vermeld staat hoe Hendrik de derde opdracht gaf bier te gaan brouwen in Steenbergen. De oorkonde, geschreven in ‘oud schrift’, bleek een kopie van het origineel. Maar na een zoektocht, het oudste overgebleven document te zijn. Tot slot openden de stadsherauten de tentoonstelling. Een ferme klap met een zwaard maakte vrij baan voor de genodigden, die zich zeer verrast toonden door de kwaliteit van deze unieke tentoonstelling.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant