‘Vertrekkers’ verlaten Steenbergse haven voor onzekere reis

STEENBERGEN – ‘Vertrekkers’ worden ze genoemd. Zeilers die de keuze maken om voor een lange periode het leven aan de vaste wal op te geven voor een onzekere vaartocht over de wereldzeeën. Deze week vertrekken er twee van deze ‘Vertrekkers’ uit de haven van Steenbergen. Jurgen Doreleijers (45) uit Schijndel zeilde zijn ‘Ododo’ vandaag de Steenbergse Vliet af voor een ontdekkingstocht van een jaar. Klaas Bart de Raad doet daar met zijn ‘Blue Bird’ nog een schepje bovenop. De 60-jarige Bredanaar hoopt pas over vier jaar weer voet op ’s Neerlands bodem te zetten.

Hoopt, want hoewel dit avontuur al sinds zijn 18e bovenaan zijn lijstje levensdromen staat, is de vervulling ervan onder grote druk komen te staan. In november vorig jaar werd bij hem een agressieve vorm van slokdarmkanker geconstateerd. Een operatie redde hem van de korte levensloop die de artsen hem in eerste instantie toeschreven, maar De Raad weet als geen ander dat zijn dagen geteld kunnen zijn. ‘Als de ziekte nu terugkomt, en die kans is groot, dan is dat naar alle waarschijnlijkheid einde verhaal voor mij’, aldus de realistische zeiler.

Bucket list

Van de negen maanden herstel na de operatie maakte hij dan ook geen gebruik. Het was tijd, de hoogste tijd, om de ‘bucket list’ af te werken. De wereld moest bevaren worden. En gezien. “Het wordt meer dan alleen maar langsvaren en zwaaien; ik wil landen bezoeken, dingen zien.”

Aan boord wordt hij vergezeld door een regiment aan familieleden en vrienden die om beurten mee varen. Zo ook zijn twee zoons en dochter. En zijn echtgenote sinds 35 jaar die hem ieder jaar twee keer drie weken gaat vergezellen. “Mijn vrouw heeft er alle begrip voor dat ik dit doe. Zij heeft altijd geweten dat het ooit ging gebeuren. Het feit dat ik kanker heb gekregen, doet daar niets aan af.”

Sabbatical

Minder begrip vindt Jurgen Doreleijers bij zijn vrouw en hun drie kinderen (twee dochters, één zoon). Zijn reis komt voort uit wat sommigen een fikse midlife-crisis zouden noemen, maar hij liever het stempel ‘sabbatical’ geeft. Na als overtollig weggeschreven te zijn door zijn laatste werkgever en de daaropvolgende constatering dat zijn gezin hem ook niet direct nodig heeft om het huishouden draaiende te houden, koos hij voor de weg van het grote avontuur. Hij kocht een boot, knapte haar op vond via www.findacrew.net de leden voor zijn bemanning. Hij hakte de knoop door, ook toen bleek dat zijn levensgezel bepaald niet achter deze keuze kon staan.

Wat hem over een jaar bij terugkeer wacht, of juist niet, daar durft hij geen uitspraken over te doen. “Ik hoop wel dat er hier dan een ander mens staat. Een man die zijn kinderen kan laten zien dat hij dit gedaan heeft. Heeft dúrven doen.”

In de Steenbergse Courant van aanstaande vrijdag leest u meer over deze mannen en hun verhaal.

Foto’s Dasja Abresch©Steenbergse Courant