Vertrek raadslid Dasja Abresch onderwerp van gesprek tijdens overleg fracties “VVD’er Theo van Es: Facebook is de mestvork van de 21e eeuw”

STEENBERGEN – Vorige week werd er in de afsluitende vergadering voor het zomerreces afscheid genomen van “twee bijzondere dames die wij enorm gaan missen”, aldus Ruud van den Belt in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad. Dasja Abresch stopt als gemeenteraadslid voor Gewoon Lokaal! en griffier Lenneke van der Meer maakt de overstap naar Bergen op Zoom. Van der Meer werd uitvoerig bedankt voor al het werk dat ze als “kloppend hart van de gemeenteraad” heeft verricht. Dasja Abresch kreeg op haar eigen verzoek geen uitgebreid afscheid, maar de reden van haar vertrek heeft nog wel tot opmerkelijke uitspraken geleid binnen de vergadering van de fractievoorzitters.

Eind mei maakte Abresch bekend te stoppen met het raadswerk omdat ze het zat werd dat haar integriteit continu ter discussie werd gesteld. De persoonlijke aantijgingen die op Facebook werden geplaatst door collega-raadsleden waren er mede de oorzaak van dat ze de handdoek in de ring heeft gegooid. Voor Maurice Remery, fractievoorzitter van haar eigen partij Gewoon Lokaal!, reden om in het presidium de kwestie aan te kaarten.
“De verkiezingen komen er weer aan, dus ik kan ook vanavond achter mijn computer kruipen en van alles gaan roepen, ongeacht of het waar is. Maar ik denk we onszelf als raad aan het ondermijnen zijn als we op die manier met elkaar omgaan.”

Volkspartij: desbetreffende leden aangesproken op gedrag op social media

Opvallend was de uitspraak van Ger de Neve van de Volkspartij. Hij was openhartig over het feit dat er binnen zijn partij bepaalde leden dringend zijn aangesproken op dit gedrag. “Het is gewoon pulp wat er op social media verschijnt waar je je niet tegen kan verdedigen. Het zou niet op de persoon gericht moeten zijn. Wij debatteren hier, in de raadzaal, op een nette en correcte manier.”
Ook Nadir Baali (PvdA) sloot zich hierbij aan. “Op nationaal niveau begrijp ik het nog wel als persoonlijke zaken politiek worden gemaakt, maar in een lokale omgeving speelt dit niet. Je moet je ook afvragen wat voor nut het heeft. Je komt er niet mee vooruit, alleen maar achteruit.”
Jeroen Weerdenburg (CDA) en Theo van Es (VVD) willen ook dat het debat op de juiste plek wordt gevoerd, en dat is volgens Van Es niet op Facebook wat in zijn ogen “de mestvork van de 21 eeuw is.”
Tim Huisman van D66 noemde het kwalijk wat Dasja Abresch is overkomen, maar zegt wel dat je als publiek persoon nu eenmaal altijd de kop van Jut bent. “We zullen als partij wel bepaalde onderwerpen op Facebook blijven uitdragen, omdat we er nu eenmaal veel mensen mee bereiken.”

“Dit incident kent alleen maar verliezers”

Ruud van den Belt was bij de vergadering aanwezig als voorzitter van de raad en toonde zijn waardering voor het eenduidige signaal dat wordt afgegeven door persoonlijke uitingen op social media af te keuren. “U bent als gemeenteraadslid ambassadeur van de gemeente en geeft daarin ook het voorbeeld in hoe we met elkaar omgaan. Laten we hiervan leren en dit niet meer laten gebeuren. Helaas kent dit incident alleen verliezers. De grootste verliezer is – naast Dasja Abresch zelf – de gemeenschap omdat die een bijzonder goed raadslid verliest.”

Door: Nicole van de Donk