“Vertrek horeca uit kleine kernen zou desastreus zijn”

STEENBERGEN – Het college van B&W ziet de problemen van de horecaondernemers in de kleine kernen als Nieuw-Vossemeer en Kruisland als gevolg van de lockdown met de dag toenemen en dat baart hen grote zorgen. Op initiatief van de burgemeester is er daarom een brief naar het (inmiddels demissionaire) kabinet uitgegaan waarin de huidige problematiek in de landelijke gebieden wordt aangekaart. 

Al maanden moeten de horecaondernemers hun deuren gesloten houden en dat is voor sommigen niet vol te houden. Volgens wethouder Willy Knop (economie) zijn er signalen dat café- en restauranthouders die het moeilijk hebben, worden benaderd door criminele investeerders die misbruik willen maken van de situatie. “Je moet natuurlijk als ondernemer sterk in je schoenen staan om daar weerstand aan te bieden als het water je aan de lippen staat. Dan klinken die gladde praatjes over financiële hulp aanlokkelijk, dus ondermijning is een serieuze bedreiging in deze regio”, zegt Knop.

Dorpscafé middelpunt van het dorp

Maar dat zijn niet de enige ongewenste ontwikkelingen waar de gemeente Steenbergen kopzorgen over heeft. Als de horecaondernemers in de dorpen de coronaperiode niet overleven, brengt dat de leefbaarheid in gevaar. Een dorpscafé is immers de plek waar inwoners elkaar ontmoeten en waar evenementen plaatsvinden. Die verbindingen zijn van onschatbare waarde in een kleine gemeenschap.

Daarom is de gemeente ook bezig om contact te leggen met de verhuurders van horecapanden in de hoop hen te bewegen flexibel te zijn in deze zware tijden zodat de zaken overeind kunnen blijven. Ook de banken wordt om medewerking gevraagd en daar wordt volgens de wethouder positief op gereageerd. “Als er in Rotterdam een paar kroegen en restaurants verdwijnen, valt dat niet op. Maar in een dorp wel”, benadrukt Knop het belang.

Foto: Eetcafés zoals ‘By Ons’ in Nieuw-Vossemeer zijn volgens het college van B&W van wezenlijk belang voor de leefbaarheid in kleine kernen. Ze dreigen vanwege de coronacrisis te verdwijnen of ten prooi te vallen aan ondermijning (foto: Belia Henning)

In de editie van Steenbergse Courant van vrijdag 22 januari staat hierover een uitgebreid artikel met meer informatie.