Versoepeling buitensport is puzzel voor voetbalclubs

STEENBERGEN/KRUISLAND – Jongeren van 18 tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart in teamverband buiten sporten en onderling wedstrijden spelen met teams van de eigen club. Een welkome versoepeling voor veel jongelui die het thuiszitten meer dan zat zijn. Maar om alle voetbalteams die in die categorie vallen in de avond een plekje te kunnen geven om te trainen, is een behoorlijke puzzel. Mede vanwege de avondklok die bepaalt dat iedereen om 20:30 uur huiswaarts moet.

Voorop staat natuurlijk dat de voetbalverenigingen blij zijn dat er weer iets meer mag. De afgelopen tijd mochten alleen kinderen en jongeren t/m 17 jaar een balletje trappen. Nu komen daar meer teams bij waardoor er geschoven en gepuzzeld moet worden. “Een hoop geregel, maar dat doen we graag. Jolanda Augustijn van wedstrijdzaken is daar al volop mee bezig”, vertelt Wim Roovers, voorzitter van VV Steenbergen. “De uitdaging is om iedereen kwijt te kunnen op het beschikbare veld, en dan ook nog tussen 18:00 en 20:30 uur. De jeugd kon twee keer per week trainen, maar misschien dat dat teruggaat naar een keer per week. Persoonlijk heb ik wel moeite met die leeftijdgrens van 26 jaar. Ik zou dan alle volwassenen weer laten trainen. Ik kreeg al een appje van een teleurgesteld lid van 28 jaar. Maar we volgen de regels strikt op; ik zou niet op mijn geweten willen hebben dat er door ons een uitbraak van de Engelse variant komt.”

“Trainen zonder wedstrijden voor sommigen niet motiverend”

Hoe fijn het ook is om met je teamgenoten weer het veld op te mogen, het allerleukste is toch wel om weer wedstrijden te mogen spelen. Helaas maakte de KNVB na de persconferentie van Rutte bekend dat de amateurcompetitie voor senioren niet zal worden hervat omdat de maatregelen zijn verlengd tot 15 maart. Er is volgens de KNVB dan te weinig voorbereidingstijd om de competitie begin april te hervatten. Gijsbert Bos, voorzitter van SC Kruisland, had dit besluit niet zien aankomen. “Je merkt dat sommige leden het moeilijk vinden om de motivatie op te brengen om te gaan trainen als er toch geen competitie wordt gespeeld. In groepjes van twee voetballen was sowieso geen succes. Dat ze nu als team mogen en geen 1,5 meter afstand moeten houden, is natuurlijk veel leuker.” Feit blijft dat de deuren van de kantine nog potdicht zitten en een derde helft dus nog niet mogelijk is. Bos ziet het vanzelfsprekend ook graag anders, vanwege de inkomsten voor de club en omdat het napraten en samen een biertje drinken zo’n belangrijk onderdeel is van het voetballeven. “Maar voor nu hebben wel volop energie om dit op te pakken.”