Verleden ontmoet het heden bij Zaal Koch ‘Welberg’

WELBERG – Met de onthulling van een wandschildering werd zaal Koch ‘Welberg’ afgelopen zaterdagmiddag officieel voor geopend verklaard. Het kunstwerk van de hand van Frank Roks geeft een blik op de Welberg in de jaren twintig van de vorige eeuw. Toen de Kapelaan Kockstraat nog de Wipstraat was, de kerk een echte kerk en er naast het café een ‘Grosco’ kruidenier gerund werd door ome Rinus Koch.

Tussen de Corneliuskerk en zaal Koch is met enige artistieke vrijheid de kerk van Kruisland geschilderd, als een symbolische verbinding tussen Kruisland en Welberg. De onthulling van het werk werd verricht door enkele vrijwilligers die de afgelopen maanden bloed, zweet en tranen hebben geplengd om het etablissement op tijd in orde te krijgen. Schilder Dick, ‘Ome’ Piet Koch, buurman en meesterklusser Jac. van Wesel werden bij de onthulling bijgestaan door Toine Koch, zijn echtgenote Margret en Samantha Noorland die samen met Marcel Potters de dagelijkse leiding in zaal Koch op zich neemt.

Koch zelf verklaarde voorafgaand aan de onthulling in zijn toespraak al het nodige over de Welberg en haar dialect geleerd te hebben.  “Natuurlijk dat de Welberg wel de Raldal genoemd wordt, maar ook ‘das leutig’, ‘gelijk is ongelijk’ en ‘óóns moeder wit da wel’. En als ze hier ’n ijske gaan halen dan gaan ze om ’n pilske.”

Foto’s: Dasja Abresch©Steenbergse Courant