Afbeelding
zaterdag 10 juni 2017, 18:15

Verjaardagsfeest Nieuw-Vossemeer uit de startblokken

STEENBERGEN – Confetti, feestmuziek, cadeaus en taartjes markeerden vanmiddag in de tent in het Vossenbos de opening van de feestweek ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van Nieuw-Vossemeer. Een prachtig begin van wat een hele mooie week belooft te worden in het jarige dorp aan de Rietkreek. De Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, nam de tijd om uitgebreid kennis te maken met het uiterste westelijke puntje van ‘zijn’ provincie. Als cadeau van de provincie Noord-Brabant bracht hij een ‘benkske’ mee voor op het nieuwe Rietkreekplein. De bank is bezet met mozaïek en sluit daarmee prachtig aan bij de 22 nieuwe zitelementen die bij het Watersnoodmonument en in het Vossenbos werden geplaatst.

De kennismaking met Vosmeer bleek trouwens een hernieuwde te zijn voor Van de Donk. In een wat grijzer verleden had hij het dorp al eens aangedaan tijdens een fietstocht. “Het gebied leent zich daar nog steeds uitstekend voor,” aldus de Commissaris.

Zeeuwse vlag

Overigens bracht Nieuw-Vossemeer het grootste deel van haar 450 jaren door onder de vlag van de provincie Zeeland. Het mocht de pret niet drukken voor Van de Donk. “Op 4 mei 1809 bezocht koning Lodewijk Napoleon deze contreien. Nieuw-Vossemeer heeft hem toen met aandrang verzocht bij Brabant gevoegd te worden. Ik denk dat als wij vandaag de dag een referendum zouden houden met de vraag of zij terug willen, het antwoord ‘nee’ zou zijn,” grapte de bestuurder.

 Echte werk

Van de Donk en burgemeester Ruud van den Belt openden de feestweek met een ferme klap op een rode knop waarmee twee confettikanonnen tot ontploffing kwamen. “Ik vond het mooi om te zien dat er een touwtje vanaf de knop naar het kanon liep. Ik heb wel vaker van dit soort knop-momenten maar die zijn dan over het algemeen nep. Dit was nog het echte werk,” blikt de Commissaris tevreden terug.

Na afloop van de openingshandeling had hij niets dan lovende woorden voor Nieuw-Vossemeer en de vrijwilligers die er een mooie  feestweek van gaan maken. “De Brabantse Wal-dag die hier morgen plaatsvindt, voegt daar nog een extra dimensie aan toe. We moeten met elkaar smoel geven aan Brabant om te zorgen dat onze kinderen straks ook nog een boterham te verdienen hebben hier.”

Sociale veerkracht

Ook de burgemeester was zeer complimenteus over de inzet van de bevolking. “De vrijwilligers laten maar weer eens zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Het is hier met z’n allen ‘hands on’, iedereen doet mee en voelt zich betrokken. En zo hoort het, want uiteindelijk draait het toch allemaal om de mensen.”

 “De sociale veerkracht is  hier duidelijk op orde,” viel Van de Donk hem bij. “Nu moeten we nog een manier verzinnen hoe we de jongeren betrokken houden, maar wanneer ik hier rondkijk, geloof ik dat dat in Nieuw-Vossemeer wel op orde is.”

Niet vergeten

Na afloop van de feestelijke openingshandeling vertrokken de genodigden naar De Hoogte waar Commissaris en burgemeester gezamenlijk een drietal informatiepanelen onthulden. Twee daarvan bevatten de geschiedenis van de Ramp, op een derde staan de namen van de vijftig slachtoffers. “Het was een indrukwekkende ceremonie met weinig woorden. Maar juist in die stilte schuilt de kracht. Het is mooi dat we feest vieren maar we moeten de mensen van toen niet vergeten,” aldus Van de Donk.

Na afloop van het ceremoniële deel werd het programma verder opgepakt. Voor ruim honderd deelnemers stond de dorpswandeling onder leiding van vijf gidsen te wachten. Op elf plaatsen werden zij getrakteerd op muziek, zang, sketches en informatie over de Vosmeerse historie.

Foto’s en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant