Vergevorderde plannen voor pension arbeidsmigranten in Dinteloord

DINTELOORD – Een glastuinbouwbedrijf en twee uitzendorganisaties hebben de handen ineengeslagen om een grootschalig pension net buiten de kern van Dinteloord te bouwen om er arbeidsmigranten te huisvesten. Hoewel de officiële aanvraag nog niet in behandeling is, zijn er al wel meerdere gesprekken gevoerd waaruit blijkt dat het initiatief positief wordt ontvangen door de gemeente. Het gaat om een perceel aan de Noordlangeweg 14, vlakbij het kassengebied AFC en net uit het zicht van het dorp.

“Het is de perfecte locatie en daarom ben ik ervan overtuigd dat het gaat lukken om dit te realiseren”, zegt Martin Mostert. Hij is als adviseur uit het Westland aangetrokken om dit project in goede banen te leiden. Hij was er in 2009 bij betrokken toen het allereerste hotel voor arbeidsmigranten in Maasdijk werd gebouwd, dus hij kent het klappen van de zweep als het gaat om de weerstand die er bestaat tegen dergelijke initiatieven. “Heel de wereld viel destijds over ons heen met vooroordelen. Maar kijk naar Stella Maris op de Welberg. Ik ben er van de zomer met wat mensen gaan praten en vrijwel iedereen is tevreden, terwijl er daar in het begin ook veel tegenstanders waren. Als wij aan de Noordlangeweg iets soortgelijks kunnen bouwen, is het veel beter beheersbaar dan wanneer je op veel verschillende plekken kleine groepjes mensen huisvest.”

“Op fietsafstand AFC en kern Dinteloord”

De initiatiefnemers, te weten Marrewijk/vd Lans, NL Jobs en Goodmorning, hebben in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat ze het perceel met daarop een boerderij en loods (voorheen in bezit van een fruitteler), hebben aangekocht. Wat hen betreft is het de ideale locatie omdat het op fietsafstand van de kassen en de kern van Dinteloord is, waardoor er weinig autoverkeer zal zijn. 

Hakim Tampoebolon is als voorzitter van de Dorpsraad Dinteloord en Prinsenland al een paar keer aangeschoven aan de gesprekstafel. “Wij stonden er destijds al achter om een pension te bouwen op de locatie aan de overzijde, naast de voetbalvelden. Dan kunnen die mensen ook een soort sociaal leven hebben. Dit is next best want hoewel ze daar een beetje afgezonderd zitten, is het op de fiets inderdaad wel te doen richting de winkels.” De Vereniging Werkgroep Behoud Leefbaarheid Dinteloord (VWBLD) was destijds juist wel fel tegen de locatie naast de voetbalvelden, maar noemt dit plan “grandioos”. “We zijn in een vroeg stadium bij de gesprekken betrokken en het verloopt allemaal heel prettig. De locatie is perfect en het is ook nog eens afgeschermd door een border en hoge bomen”, aldus voorzitter Leon Aanraad.

Wethouder: plannen passen binnen beleid

Wethouder Wilma Baartmans is positief over de eerste schetsen die ze heeft gezien. “Volgens mij willen ze het grootschalig en kwalitatief aanpakken met voorzieningen erbij. Er zal dan natuurlijk ook continu een toezichthouder aanwezig zijn. Als de aanvraag binnen de regels valt zie ik geen problemen. Het past goed binnen ons nieuwe beleid om de arbeidsmigranten uit de wijken te halen om zo de woningen weer beschikbaar te krijgen voor starters.”

Volgens adviseur Martin Mostert gaat het pension er gegarandeerd komen, vooral omdat de nood erg hoog is. “Overal leeft deze huisvestingsvraag en in dit geval zijn alle betrokkenen op de hoogte en ziet het er gunstig uit. Een concrete termijn durf ik niet te noemen maar we zijn volop bezig met de vergunningaanvraag.”

Door: Nicole van de Donk

Foto: Peter Vermeulen